LAŽLJIVCI – Emili Lokhart / Mračna tajna sa misterioznog ostrva

Teško je valjano opisati ovakav roman, pogotovo ako ste puni utisaka jer vam se čini kao da nećete dovoljno dobro preneti i opisati svoje emocije čitaocima.

Roman Lažljivci je okarakterisan kao ljubavni – misterija. On je i mnogo više od toga: priča o kojoj ćete razmišljati i narednih dana nakon čitanja; priča koja će vas potpuno uvući u svoj svet dok je čitate.

Misterija i ljubav, mladost, porodične nesuglasice, tajne koje se vešto kriju, ne samo od stranaca, već i unutar porodice.

Sve se dešava na ostrvu Bičvud u SAD: to je privatni posed porodice Sinkler, koju sačinjavaju Haris Sinkler i njegova supruga Tiper, njihove tri kćeri sa svojim (bivšim i aktuelnim) muževima, decom i psima.

Porodica je, kao i mnoge druge bogate, zapravo samo prividno srećna: porodične tajne su mračne, razdor se naslućuje a kasnije i dešava među sestrama oko podele imanja, alkohol i nipošto pokazivanje emocija su takođe prisutni u skoro svakoj prilici…

A ko su Lažljivci? Njih čine Miren, Džoni, Kadens (oni su rođaci, deca tri kćeri Sinklerovih) i jedan autsajder, Gat, dečko koji nije u krvnom srodstvu sa njima, ali ipak svako leto provodi sa njima na ostrvu. Oni čine nerazdvojnu ekipu, iako su svi karakterno različiti, vezani su jedne za druge i neizmerno se vole. Takođe i zajedno učestvuju u raznim nestašlucima. I svi su skoro istih godina.

Priču nam pripoveda jedna od njih, Kadens. U trenutku kada nam piše, ima skoro 18 godina: upoznaje nas sa čitavom porodicom, članovima ponaosob, opisuje nam ostrvo, svoje Lažljivce.

Vremenom i postepeno, između nje i Gata se budi ljubav, ona posebna, prva. A petnaestog leta je konačno i priznaju jedno drugom i uplovljavaju u romantičnu vezu.

A onda se nešto strašno događa. Ne znamo šta, a ne zna ni Kadens. Jer se ne seća. Zna samo da se probudila na obali jedne noći, sklupčana na plaži, bez odeće. Lekari su konstatovali amneziju zbog tragičnog događaja i ona od tad pati od užasnih glavobolja koje joj onemogućavaju da redovno pohađa školu, a takođe ne odlazi na ostrvo naredne dve godine. Gubi svaki kontakt sa Lažljivcima.

Nakon dva leta odlazi ponovo na ostrvo, odlučna u nameri da se seti svega što se dogodilo, budući da joj niko ništa ne govori, po savetu lekara. Malo po malo, sećanja dobijaju obrise, tajna se polako otkriva, a Kadens ostaje da se suoči sa stvarnošću.

Šta se dogodilo te kobne noći? Šta se dešava sa Kadens, kakvu je traumu doživela i zašto? Zbog koga i čega. Šta je sa Lažljivcima, hoće li joj i na koji način pomoći da se seti svega?

Ništa od ovoga vam nećemo odgonetnuti, moraćete sami, ali vam tvrdimo da ćete se iznenaditi krajem, koji će vas možda i zaprepastiti.

Misterija i ljubav, mladost, porodične nesuglasice, tajne koje se vešto kriju, ne samo od stranaca, već i unutar porodice… gde sve to vodi?

Priča o kojoj ćete razmišljati i narednih dana nakon čitanja; priča koja će vas potpuno uvući u svoj svet dok je čitate.

Ostaje vam da što pre nabavite ovaj odličan roman i saznate!

Treba još i dodati da je autorkin stil pisanja jako interesantan, pitak za čitanje, takođe pomalo misteriozan, kao što je i sama radnja…

Emili Lokhart je inače američka književnica, autorka nekoliko romana i dobitnica nagrada YA Goodreads Choice Award i Printz Award; takođe je i finalistkinja nagrade National Book Award.

Lažljivci

Emili Lokhart

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Beograd, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *