SIGNAL – Patrik Li / Akcioni triler u kojem radnja teče sto na sat


Patrik Li. Upamtite ovo ime. Pisac trilera koji je rođen 1976. u Mičigenu, a koji u sebi ima pomalo od Džejmsa Patersona, pomalo od Roberta Ladlama i pomalo od Dejvida Baldačija. Nemojte se začuditi ako u nekoj budućnosti on i sa tiražima počne dostizati ovu trojicu starih majstora. A mislim i da u budućnosti možemo očekivati ekranizaciju nekih njegovih dela. Možda baš knjige koju vam sada predstavljamo. Jer, njegove knjige su rođene za film.

Patrik Li je do sada objavio pet knjiga. Dve su prevedene kod nas: Begunac i Signal. Obe ove knjige čine serijal o Semu Drajdenu, bivšem rendžeru, specijalcu i pripadniku Delta odreda. Radi se o veoma zanimljivom liku. Nepokolebljivom borcu za pravdu. Pravom akcionom junaku koji svoje avanture proživljava sto na sat, kojem je rizik i upadanje u nevolje drugo ime.

To je kao kad biste Stivena Kinga spojili sa Džejmsom Patersonom i Robertom Ladlamom. Ono što ispadne je – Patrik Li.

Sve ovo vam se može učiniti kao kliše. Déjà vu kad su u pitanju američki akcioni trileri. Pa ipak, Patrik Li je sve samo ne dosadni ili predvidljiv pisac. A Signal je otelotvorenje romana sa zanimljivom i konciznom radnjom, uzbudljivim zapletom i nepredvidljivim krajem. U Signalu sve počinje sa misterioznim pozivom Drajdenove bivše koleginice Kler Danam. Njihova vožnja kolima kroz sablasnu kalifornijsku pustinju Mohave, prvobitno će imati za cilj potragu za četiri otete devojčice. Međutim, kada otkriju napuštenu prikolicu sa devojčicama i kada se sukobe sa njihovim otmičarom, Sem Drajden će morati postaviti pitanje zašto Kler nipošto ne želi da o svemu obaveste policiju.

Drajden nije očekivao da će objašnjenje biti strašnije od pakla, zagonetnije od nastanka sveta. Kler će mu otkriti da je njen rad u jednoj kompaniji koja je sarađivala sa Ministarstvom odbrane, doveo do toga da se napravi mašina koja je u stanju da hvata radio signale iz budućnosti. Za mašinu je zainteresovana i misteriozna grupa moćnika, a i policija i FBI su za petama, tako da se istraga njih dvoje brzo pretvara u ljutu borbu za život i smrt. Njihovi potezi biće strogo povezani sa budućnošću koju će da čuju sa misteriozne sprave. Od njihovih pokušaja da preduprede nesreće iz bliske budućnosti, zavisiće i opstanak njih samih, borba sa neidentifikovanim ali nemilosrdnim progoniteljima.

Patrik Li naravno ne piše visoku književnost, ali svi ljubitelji žanra neće ostati razočarani. Jer, ono što on nudi u Signalu, najviše je što nam se može ponuditi kada su akcija i triler u pitanju. U njegovom pisanju nema ničega suvišnog. Samo radnja koja nam se nudi u svoj svojoj kompleksnosti i zapetljanosti. Narativni tok koji se pred našim očima odmotava brzinom voza koji juri šinama.

Signal je otelotvorenje romana sa zanimljivom i konciznom radnjom, uzbudljivim zapletom i nepredvidljivim krajem.

Kao što u Beguncu imamo devojčicu koja je obdarena posebnim sposobnostima i moćima, tako i u Signalu imamo spravu uz pomoć koje može da se manipuliše vremenom. Patrik Li voli te izlete u onostrano i u fantastiku, i to je nešto što svakako daje osobeni pečat, originalnost njegovoj prozi. To je kao kad biste Stivena Kinga spojili sa Džejmsom Patersonom i Robertom Ladlamom. Ono što ispadne je – Patrik Li.

Signal je pravi akcioni triler u kojem napeta radnja teče sto na sat. Pročitaćete ga brzo i lako, a ono što ćete osetiti posle čitanja biće slično uzbuđenju koje se slegne nakon sletanja aviona. A ni mozak vam neće biti zapušten. Sem zabave koja je ipak primarna, Patrik Li iz prikrajka postavlja i neka ozbiljna društvena pitanja koja se tiču prevrtljivosti i nemoralnosti visoke politike.

Patrik Li

Signal

Izdavač: EvroBook

Beograd, 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *