EJMI SNOU – Trejsi Ris / Prati pisma – odgonetni tajnu

Još jedno interesantno delo nam je stiglo iz Lagune: u pitanju je roman „Ejmi Snou“, odlično napisana priča koja vas mami da ne prestajete da čitate, iako nije napeto uzbudljiva, već nekako mirnija, ali i dalje zagonetna i nepredvidiva.

Ejmi Snou je beba ostavljena u snegu koju pronalazi osmogodišnja Orejlija i odnosi je u svoj dom. Samo iz razloga što je jedinica i vrlo voljena, njeni imućni ali sebični i hladni roditelji dozvoljavaju bebi da ostane, pod uslovom da ih ne opterećuje i da ne moraju imati nikakve obaveze prema njoj.

Ovo je dirljivo ispričana priča o prijateljstvu, ljubavi, porodičnim odnosima i teškom životu jedne devojke.

Malena Ejmi odrasta u tihu devojčicu koja na imanju živi od milostinje dobrih radnika, ćutke podnosi uvrede i bezobrazno ponašanje njenih gospodara, a jedini svetli trenuci su joj kada se igra i druži sa Orejlijom, koja je obožava.

Radnja romana smeštena je u 19. vek, u Britaniji, a sve počinje na imanju Hetvil Kort. Autorka vrlo detaljno i pažljivo opisuje stanje u toj bogataškoj porodici, verno opisuje likove, ali i život tadašnjeg društva – običaje, navike, pravila…

Na samom početku, smenjuju se poglavlja prošlosti pa sadašnjosti, paralelno pratimo tokove Ejminog života, da bismo razumeli njenu situaciju danas. Već na prvim stranicama saznajemo tužnu vest, a to je da je Orejlija, nažalost, preminula mlada usled neizlečive bolesti u svojim dvadesetim godinama, a Ejmi ostaje sama.

Orejlija je bila živahna, buntovna, bistra mlada devojka, ispred vremena u kome je živela, ili makar sredine u kojoj je rođena. Zato je jako volela da putuje, obilazi razne gradove i zemlje, upoznaje nove ljude… Nimalo nalik svojim roditeljima, ona je bila iskrena, osećajna, željna da pruži pomoć svima kojima je to potrebno, ali ne zarad ugleda, već iz srca.

Sve to je prenosila na svoju malu prijateljicu Ejmi, koja je gutala svaku reč, upijala znanje i doživljaje, izrastajući tako u tihu, povučenu, ali pametnu i dobru devojku.

Nakon Orejlijine smrti, Ejmi saznaje da joj je drugarica ostavila u nasledstvo veću sumu novca, ali i instrukcije da pronalazi njena pisma koja će joj otkriti jednu tajnu. Od tada pratimo put Ejmi, koja do tog momenta nije ni izlazila iz svog mesta, a sada je čeka velika pustolovina i neizvesnost. Uz to joj je potrebna snaga, vraćanje u prošlost, prisećanja i koncentracija da bi odgonetnula šifre i pronašla mesta na kojima su Orejlijina pisma.

Tek sada kada je ostala sama, Ejmi upoznaje sebe i osluškuje svoje želje: ona je čvrsto rešena da do kraja ispuni želje svoje drugarice kojoj duguje život, ali isto tako joj se kroz misli promalja i neka nova, čudna želja za domom, mirnim životom, porodicom, mužem, decom… A takođe i otkrivanjem ko je ona, odakle je i zašto su je ostavili sasvim samu te zime kada se tek rodila.

Odlično napisana priča koja vas mami da ne prestajete da čitate, iako nije napeto uzbudljiva, već nekako mirnija, ali i dalje zagonetna i nepredvidiva.

Ovo je dirljivo ispričana priča o prijateljstvu, ljubavi, porodičnim odnosima i teškom životu jedne devojke.

A da li će Ejmi uspeti da otključa tajnu? Mi vam to svakako nećemo otkriti, dovoljno smo vam zagolicali maštu otkrivši radnju i preporučujemo vam da sami saznate čitajući kakva je to zagonetka u pitanju i da li će naša junakinja uspeti da pronađe sreću i ljubav koju tako silno priželjkuje.

Roman „Ejmi Snou“ je dobio preporuku godine časopisa Hello i Glamour, kao i sajta Amazon.

Autorka romana, Trejsi Ris, rođena je u Južnom Velsu; diplomirala je na Kembridžu, bavi se pisanjem i dobitnica je nagrade Potraga za bestselerom.

Ejmi Snou

Trejsi Ris

Izdavač: Laguna

Beograd, 2016.

One thought on “EJMI SNOU – Trejsi Ris / Prati pisma – odgonetni tajnu”

  1. Дефинитивно си ме заинтересовала. Књига је садна списку “треба /желим да прочитам” 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *