Novi Ju Nesbe se pojavio u knjižarama

Svi ljubitelji ovog zaraznog norveškog pisca krimića će se obradovati. U knjižarama se pojavio novi Ju Nesbe. Bubašvabe su jedanaesta po redu Nesbeova knjiga, a deveta po redu iz serijala o Hariju Huleu, koju je Laguna objavila do sada. Treba napomenuti da kod nas romani iz serijala o Hariju Huleu nisu objavljivani hronološkim redosledom. Tako je recimo Slepi miš, prva Nesbeova knjiga u kojoj se pojavljuje taj neodoljivi norveški policajac, objavljena tek krajem prošle godine. A Bubašvabe, drugi roman iz tog serijala, u Norveškoj su objavljeni još daleke 1998. godine.

Treba takođe napomenuti da to što niste imali prilike da dogodovštine inspektora Harija Hulea čitate hronološki, ne predstavlja nikakav problem. I pored nekolicine likova koji se ponavljaju, svaka knjiga iz tog serijala je priča za sebe. Čak će vam biti zanimljivo da posle mega-bestselera Sneško, vidite kako je Hari Hule izgledao na svojim počecima.

Novi Ju NesbeRadnja Bubašvaba je smeštena na Tajlandu. U Bangkoku, jednoj od svetskih prestonica sex-traffickinga, norveški ambasador je pronađen mrtav u jednom poznatom kupleraju. Naš poznati junak, viši inspektor Hari Hule, najbolji istražitelj Kriminalističke policije Osla je poslat u ovu daleku azijsku zemlju da reši misteriju. Njegova potraga će se kretati između mračnih uličica, opijumskih jazbina, go-go barova, budističkih hramova i poznatih sastajališta za turiste. Ono što Hari neće odmah shvatiti je to da je i on sam pion u političkoj igri. Kao problematičan policajac koji se bori sa sopstvenim demonima i zavisnostima, biće poslat na Tajland u samoubilačku misiju koja je unapred osuđena na neuspeh. Međutim, kako dublje bude razrešavao misteriju i suočavao se sa neverovatnim otkrićima, Hari Hule će ponovo sve iznenaditi.

Bubašvabe, kao i roman Slepi miš čija se radnja zbiva u Australiji, pripadaju toj epohi kada je Hari Hule svoje slučajeve rešavao u inostranstvu. Tek će sa trećom knjigom iz serijala, Nesbe da postavi svog junaka na ulice Osla . Snežna Norveška i Oslo će postati prepoznatljivi ambijenti uz koje će u stvari Hari Hule i da se proslavi. Tako da će vam sigurno biti zanimljivo i da vidite kako je to sve kod Harija Hulea izgledalo i pre Osla i Norveške. A bar ako je suditi po sinopsisu, možemo i u Bubašvabama očekivati onog starog neodoljivog Harija Hulea. Višeslojnu priču koja će nam sem krimi zapleta, nuditi i jedno dublje suočavanje sa mnogim problemima savremenog društva.

Ako još niste postali zavisnici Ju Nesbea, krajnje je vreme da to postanete. Ako još niste zavoleli krimiće i trilere, posle Ju Nesbea sigurno hoćete. Retko da je ikoji strani pisac u protekloj deceniji, uspeo u Srbiji da doživi toliku slavu i kultni status, kao što je to slučaj sa ovim skandinavskim i svetskim kraljem krimića.

Na ovom linku možete videti sve knjige Ju Nesbea koje je do sada Laguna objavila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *