JEDNO ĐUBRE MANJE – Đorđe Bajić / Serijal o neodoljivom inspektoru Limanu

Jedno đubre manje je drugi kriminalistički roman u serijalu o inspektoru Nikoli Limanu. Dok se u Žutoj kabanici ovaj inspektor beogradske policije pojavljuje nekako bojažljivo, tek pred kraj knjige, Đorđe Bajić je kao autor sigurno i sam uvideo koliko potencijala krije ovaj književni lik. Na naše čitalačke zadovoljstvo, rešio je da svoju sledeću knjigu od samog početka bazira baš na ovom liku. Tako se rodio serijal o inspektoru Nikoli Limanu, za koji nam i sam autor kaže da će najverovatnije da preraste u trilogiju.

Provokativnog naslova, Jedno đubre manje nije ništa manje provokativan ni kada je sadržaj u pitanju. U ovom romanu Bajić nas vodi u mračni tajkunski svet moći, greha, ucena i intriga. Sin Mitra Krstića, jednog od najpoznatijih beogradskih tajkuna odlazi na proslavu svog rođendana u Opsesiju. To je po razvratu čuveni noćni klub. Ovaj lokal kao i određene njegove likove smo već imali prilike da upoznamo u prethodnom Bajićevom romanu. Ovde moram napraviti digresiju pa reći da vam to ako niste čitali Žutu kabanicu neće smetati u praćenju ovog romana. I pored toga što postoje određeni likovi koji se ponavljaju, svaki od dva romana u serijalu o Nikoli Limanu je ipak priča za sebe.

Ni sa drugim romanom u serijalu o inspektoru Limanu Bajić nije podbacio. Naprotiv, još se više učvrstio na tronu kao sigurno najbolji domaći pisac krimića u ovom trenutku.

U toj zloglasnoj Opsesiji u kojoj se polugole plesačice i točenje alkohola podrazumevaju sami po sebi, usred razuzdane rođendanske proslave, sin tajkuna Mitra Krstića pada kao pokošen. Nakon što je u jako lošem stanju odveden u bolnicu, lekari brzo utvrđuju da je Milidrag Krstić otrovan. Prognoze su loše. U pitanju je jedan užasan otrov koji napada organizam tako snažno da su lekari nemoćni, predviđajući svom poznatom pacijentu samo još nekoliko sati života u najgorim mukama.

Istražujući ovaj slučaj, inspektor Liman se suočava sa mračnim tajnama bogataške porodice Krstić. Spletke i zavist su sastavni delovi ovog zmijskog legla, a jedna nesreća koju je u prošlosti izazvao otrovani Krstićev sin, pružaju veliki broj potencionalnih neprijatelja i motiva za zločin. Istražujući ovaj zločin, Liman se nosi i sa velikim pritiskom sa vrha. Tajkun Mitar Krstić ima svoje veze svugde i preko političkih vrhova pritiska policiju da se što pre otkrije ko je otrovao njegovog sina.

Đorđe Bajić nas u svom prepoznatljivom stilu  vodi kroz priču na veoma uzbudljiv način. Sa svakom stranicom tenzija raste, a rešenje slučaja ide u sve zagonetnijem pravcu koji je nemoguće predvideti. Svi koji su na neki način povezani sa ovim slučajem bivaju likvidirani na veoma surov način. A najoriginalnija stvar sa kojom Bajić začinjava misteriju su svedočanstva po kojima je na mestu svih ovih egzekucija navodno viđen čovek sa glavom psa. Ova digresija sa Psoglavima – demonskim bićima iz srpske mitologije, veoma je moćan detalj kojom Bajić svojoj misteriji daje jednu Linčovsko-Kingovsku jezovitu horor atmosferičnost.

U ovom romanu Bajić nas vodi u mračni tajkunski svet moći, greha, ucena i intriga.

Ni sa drugim romanom u serijalu o inspektoru Limanu Bajić nije podbacio. Naprotiv, još se više učvrstio na tronu kao sigurno najbolji domaći pisac krimića u ovom trenutku. Svi ljubitelji dobrih krimića znaju koliko od centralno izgrađenog lika istražitelja zavisi sve ostalo. Ako je detektiv urađen uspešno – i sve ostalo će biti uspešno.  A Bajićev inspektor Liman nimalo ne zaostaje za poznatim američkim i skandinavskim detektivskim noar likovima. A uz to, Liman je obogađen i tipično nekim lokalnim osobenostima. To je čovek od krvi i mesa sa kojim će se čitaoci bez problema moći identifikovati. Čovek koji nije bez mana, životnih stranputica i loše donesenih odluka. Ali, čovek sa veoma izraženim osećajem za pravdu. A to je najvažnije. U stvarnom životu ona možda i dalje često gubi bitke, ali bez pravde i dalje nema dobrih krimića.

Jedno đubre manje

Đorđe Bajić

Izdavač: Čarobna knjiga

Beograd, 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *