SVET U ISUSOVO DOBA – Verner Dalhajm / Istorijski fakti o najvećoj priči ikada ispričanoj


Sećamo li se velikih pisaca istorijskih knjiga? H. Dž. Vels, Edvard Gibon, Arnold Tojnbi… Tu slobodno možemo spomenuti i našeg Borislava Pekića i njegovu Sentimentalnu povest Britanskog carstva. Pisci koji su istoriju pisali kao da ispisuju roman. Uzbudljiva štiva prepuna poetičnih momenata, neverovatnih likova, romanesknih dešavanja. A sve u stvari stvarnost. Sve istorijski likovi, istorijska dešavanja. Povest koju smo voleli i od koje smo mnogo toga mogli da naučimo.

Upravo takav jedan pisac je i Verner Dalhajm. Penzionisani fakultetski profesor iz Berlina. Svet u Isusovo doba je uzbudljivi portret sveta koji je postojao u praskozorje hrišćanstva, sveta koji je doneo zakone, moralna načela, tradiciju i poglede na život koji su i danas utkani u temelje Zapadne civilizacije.

Svet u Isusovo doba je jedna originalna studija sveta koji je bio pozornica najveće priče ikada ispričane.

Dalhajm nam svoje grandiozno pripovedanje počinje jednom sveopštom slikom i statistikom antičkog sveta. Mi saznajemo opšte stvari o tome kakvi su bili vreme i prostor neposredno pre Hristovog rođenja, kakav je bio geopolitički ambijent u kojem se odigrala biblijska najveća ikada ispričana priča. Kako su izgledali gradovi, koje stanovništvo je naseljavalo Rimsko carstvo, a koji varvarski narodi su stajali na granicama tada poznatog sveta. Koliko stanovnika je imalo Rimsko carstvo. Kako je tada izgledao Bliski istok. Sve su to pitanja sa kojima nas Dalhajm suočava pre nego što nas upozna sa istorijskim Isusom, sa prvim danima nove vere koja će tako uspešno krenuti u svoj nezaustavljivi pohod ka svim krajevima planete.

Svet u Isusovo doba prati prve vekove hrišćanstva, pokušava da odgovori na pitanje zašto je nova vera doživela toliki procvat i zauvek zasenila sve paganske panteone. Dalhajm se zaustavlja sa trećim i četvrtim vekom nove ere, sa Konstantinom, padom Rima i vremenom kada se hrišćanstvo već ustalilo kao državna religija. U najvećem fokusu knjige su prvi vek pre nove ere, kao pozornica Hristovog rođenja i prvi vek nove ere u kojem je Isus delovao, i iz kojeg su krenuli misionari koji će zauvek preoblikovati svet i poglede na život ljudi. Po Dalhajmu ta dva veka su ključni za čitavu istoriju sveta.

Mi tu saznajemo kako je mač gvozdenog Rima prvi put došao u Svetu zemlju. Upoznajemo se sa Pompejom Velikim i njegovim osvajanjem Jerusalima i razaranjem čuvenog Solomonovog hrama. Otkrivamo neverovatne despotske razmere vladavine Iroda – rimskog vazala koji je upravljao Judejom. O rimskom prokuratoru Judeje Pontiju Pilatu svi znamo vrlo dobro, jer smo o njemu čitali u Bibliji. Dalhajm nam donosi neke nove istorijske činjenice o Pilatu i razlogu za njegov iznenadni nestanak sa istorijske scene. A naročito su zanimljivi i oni prvi koraci koje je načinila hrišćanska vera, a na koje autor stavlja poseban akcenat, trudeći se da istorijski rekonstruiše put prvih apostola.

Svet u Isusovo doba je uzbudljivi portret sveta koji je postojao u praskozorje hrišćanstva, sveta koji je doneo zakone, moralna načela, tradiciju i poglede na život koji su i danas utkani u temelje Zapadne civilizacije.

Iako se Dalhajm trudi da odvoji hrišćansko predanje od istorijskih činjenica, on ipak vrlo često poseže baš za spisima svetih otaca. Citira rimske i antičke hroničare i istoričare, ali citira i Bibliju. Trudi se da, kao naučnik, bude neutralan, vrlo često čak i antireligiozan, ali i shvata da bez vere i Svetog Pisma nema ni razumevanja istorije o kojoj pripoveda.

Svet u Isusovo doba je jedna originalna studija sveta koji je bio pozornica najveće priče ikada ispričane. Istorijsko portretisanje čoveka koji je za sebe tvrdio da je Božji Sin, i koji je na društvo i ljude ostvario, i još uvek ostvaruje, uticaj kakav nikada nijedna druga istorijska ličnost nije uspela. Pripovest o tome kako su poruka mira i Isusova propovedanja  okrenula naglavce najmoćniju Imperiju sa kojom se svet ikada suočio.

Svet u Isusovo doba

Verner Dalhajm

Izdavač: Laguna

Beograd, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *