10 veličanstvenih knjiga i pisaca 21. veka


Nudimo vam izbor od 10 knjiga i pisaca koji su, po nama, ostavili najveći trag u svetskoj književnosti u proteklih dvadesetak godina. Ovih 10 veličanstvenih nisu nužno najbolji, možda je neko neopravdano izostavljen, a neko drugi je zaslužio da bude spomenut. Ali, u svakom slučaju, pred vama je jedan dobar presek šta nam je to specifično pružila književnost 21. veka.  Za svaku knjigu i pisca sa liste nudimo kratako objašnjenje po čemu su zanimljivi, i zasto bi ih trebalo pročitati ako do sada niste.

  1. NJUJORŠKA TRILOGIJA – POL OSTER

Kultni americki pisac druge polovine osamdesetih i prve polovine devedesetih. Ova knjiga je   sjajan primer originalnosti. Kako već isfuranu i pomalo stereotipnu holivudsku priču o privatnim detektivima ponovo napisati na jedan drugačiji, originalan način. Knjiga se sastoji od tri međusobno nepovezane priče, a glavno mesto dešavanja je grad Njujork.

  1. ALHEMIČAR – PAULO KOELJO

Origanalno objavljen još sada davne 1988. Alhemičar je svoju svetsku slavu sticao tokom devedesetih godina. Do danas je doživeo bezbroj izdanja. Prema Ginisovoj knjizi rekorda ova simbolična priča koja pleni svojom jednostavnošću i inspiriše svojom mudrošću, najprodavanija je i najprevođinija knjiga nekog živog autora.

  1. STIVEN KING – BILO KOJA KNJIGA OD NJEGA

Stiven King je fenomen savremene književnosti. 350 miliona prodatih knjiga čine ga najuspešnijim američkim piscem svih vremena. Nijedan drugi pisac nije doživeo da mu toliko veliki broj knjiga bude i ekranizovano. Sasvim obični protagonisti iz srednjih slojeva američkog društva, koji vode sasvim uobičajene svakodnevne živote, ali u koje se uvek uključe natprirodne stvari koje eskaliraju misterioznim dešavanja – to su sve zaštitni znaci Kingove proze.

  1. DA VINČIJEV KOD – DEN BRAUN

Slava ovog trilera je neverovatna. Prodat je u preko 80 miliona primeraka, na 44 svetska jezika. Spajanjem elemenata detektivskog romana, trilera, teorije zavere i pseudo tumačenja istorije hrišćanstva, ova priča je zaintrigrirala mnoge ljude.

  1. ZOVEM SE CRVENO – ORHAN PAMUK

Ovaj roman turskog nobelovca Orhana Pamuka tokom druge polovine 2000-tih dugo je bio najčitanija knjiga u Srbiji. Istorijski roman o srednjevekovnim minijaturistima Osmanlijskog carstva, prepun uzbudljivosti, neočekivanih obrta  i originalnog načina pripovedanja.

  1. KOLIBA – VILIJEM POL JANG

Roman ovog kanadskog autora je odbijen od svih izdavača kojima je nuđen, da bi ga prvobitno sam autor objavio o svom trošku. Metaforična priča o bolu, patnji, stradanju, isceljenju i potrazi za Božjom ljubavlju i milošću, brzo je osvojila čitaoce širom sveta. Za samo dve godine od kada je objavljen, roman je prodat u 10 miliona primeraka.

  1. AVANTURE NEVALJALE DEVOJČICE – MARIO VARGAS LJOSA

Najbolji roman najboljeg živog južnoameričkog pisca, nobelovca. Neodoljiva, šarmantna, setna i tužna priča koja prati nesvakidašnju ljubavnu avanturu kroz period od 40 godina. Ova knjiga je bila najčitanija i najprodavanija knjiga u Srbiji tokom 2011. godine.

  1. MUŠKARCI KOJI MRZE ŽENE – STIG LAŠON

Najveći švedski izvozni brend posle Abe, Volvoa, Skanije i Ikeje. Sjajan primer dobre i uzbudljive triler radnje, kombinovane sa dubokom socijalno-društvenom porukom u pozadini. Ovaj roman je prvi u trilogiji Milenijum. Knjige iz trilogije Milenijum su objavljene posthumno, nakon autorove smrti, i do danas su prodate u 85 miliona primeraka širom sveta.

  1. SNEŠKO – JU NESBE

Ju Nesbe i Stig Lašon su najbolji primeri fenomena zvanog skandinavski kriminalistički noar, a koji već godinama zapljuskuje svetsku knjizevnost. Sneško je najpoznatiji roman u serijalu o čuvenom i neodoljivom inspektoru Hariju Huleu. Sneško je bila najčitanija knjiga u Srbiji u 2015. godini, a Ju Nesbe je i dalje najčitaniji strani pisac u Srbiji

  1. DŽEJMS PATERSON – BILO KOJA KNJIGA OD NJEGA

Ovaj američki pisac važi za najvećeg kralja trilera današnjice. Neke knjige su mu i filmovane. Napisao je preko 100 knjiga. Laguna je dosad objavila 27 njegovih knjiga. Od 1. januara 2.000 godine pa do danas, ovo je pisac sa najviše prodatih primeraka svojih knjiga. Znači, po statistici, najprodavaniji pisac 21. veka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *