DOK NISAM SRELA TEBE – Džodžo Mojes / Ljubavna priča koja će vam dodirnuti srca

(Naslovna fotografija – Photo By BLITZ Film&Video)

Dok nisam srela tebe je ljubavna drama koja je već 120 nedelja na vrhu i New York Times i USA Today bestseler lista, pa je stoga možemo slobodno nazvati svetskim bestselerom.

Ovaj roman nam pripoveda priču o Luizi Klark i Vilu Trejnoru: devojci koja nakon gubitka posla u kafeu postaje negovateljica Vilu, koji je nakon saobraćajne nesreće ostao nepokretan – on je kvadriplegičar.

Ovo je priča koja nam govori o stvarnim životnim problemima, problemima koje možda ima i neko od nas, neko u našem okruženju: Luizin otac se suočava sa strahom od gubitka posla, zatim otkaza, pokušajima da u nekim poznim godinama pronađe novi; Luizina sestra je samohrana majka kojoj pomažu roditelji i sestra, koja se trudi da uskladi posao i studije, i uz to da brine o svom sinu.

Autorka nam, sem ljubavne priče, potpuno istinito i verno opisuje stvarno stanje u današnjem svetu i muke sa kojima se invalidi svakodnevno susreću.

Vil je bio jedan momak koji je obožavao izazove, ekstremne sportove, adrenalin… a onda je ostao nepokretan; postao je biljka bez mogućnosti da mu se stanje poboljša. On je mlad čovek željan života. On je čovek koji je pokušao da se ubije, a preživeo je zahvaljujući ocu koji ga je pronašao na vreme.

Njegova majka je stisnuta, naizgled vrlo stroga i hladna žena koja pokušava da se približi sinu i koja se suočava sa raspadom braka i muževljevim neverstvom. Ipak, ispod te fasade, mi možemo nazreti ljubav majke, možda najbolje iz dela kada nam objašnjava zašto je napravila baštu i šta je time htela da postigne:Morala sam da pružim svom sinu nešto lepo. Osećala sam potrebu da mu saopštim, nemo, da stvari mogu da se promene, da izrastu ili svenu, ali da se život nastavlja. Nemo obećanje, ako želite, da postoji šira slika, svetlija budućnost.“

Luiza je devojka koja nije srećna u svojoj dugogodišnjoj vezi i ostaje tu gde jeste samo iz razloga što je sigurna. Jer, i ona nosi svoju mračnu tajnu i bol iz prošlosti…

Vil i Luiza se u početku nikako ne slažu; on je grub prema svima, ljut što je živ. Luiza je brbljiva, spontana i vrlo energična i otvorena. Malo po malo, uz razne događaje, oni počinju da znače jedno drugom, na početku potpuno nesvesni toga. A onda ona slučajno saznaje užasnu istinu: razlog zašto joj je ugovor na samo 6 meseci rada je taj što je Vil toliko dao svojim roditeljima da se pomire sa tim da će on otići na kliniku u Švajcarsku i izvršiti asistirano samoubistvo. Njegovi roditelji, nakon njegovog pokušaja da oduzme sebi život, pristaju, svim srcem se nadajući da će se on predomisliti.

Malo pomalo, njihova uzajamna briga za ono drugo prerasta u ljubav.

Luiza je svetlo. Ona unosi promenu u Vilov život, ali potpuno neobično, i on u njen. Ohrabruje je da želi više u svom životu, da uči, putuje, čita, posećuje pozorište… Ona njemu pruža razgovor, iskreno mišljenje, smeh, toplinu, pažnju…

Malo pomalo, njihova uzajamna briga za ono drugo prerasta u ljubav.

Autorka nam, sem ljubavne priče, potpuno istinito i verno opisuje stvarno stanje u današnjem svetu i muke sa kojima se invalidi svakodnevno susreću: nepristupačnost prilaza kod raznih objekata, sažaljenje i gađenje okoline, nemarnost ljudi i bezosećajnost…

Ona nam takođe daje uvid u osećanja i razmišljanja svih važnih aktera ove priče, ne samo Vila i Luize, već i njene sestre, Vilovih roditelja itd. Time nas potpuno uvlači u dešavanja i navodi nas da se i mi sami zamislimo i diskutujemo o glavnom pitanju: da li je opravdano oduzeti sebi život, posebno da li smeju postojati klinike koje će tome asistirati i da li roditelji to trebaju podržati? Da li to može biti naša slobodna volja ili to treba biti samo i jedino Božija mogućnost, koji nam je život i podario?

Mi vam nećemo otkriti kraj: da li će Luizina ljubav biti dovoljna da Vil poželi život ili će ga to odvući u još veću bol i svesnost da joj ne može pružiti sve što bi trebalo u daljem zajedničkom životu… Ali ono što ćemo vam reći i što će, sigurni smo, obradovati ljubitelje ovog odličnog romana je da ćete uskoro moći da pogledate i filmsku adaptaciju!

Premijera je zakazana za 16. jun, a zahvaljujući distributerskoj kući BLITZ film&video, gledaoci širom Srbije će moći da pogledaju film u bioskopima, a glavne uloge tumače Emilija Klark i Sem Klaflin. U to ime, Vulkan izdavaštvo je objavilo i specijalno izdanje ovog svetskog bestselera sa filmskom koricom.

Dok nisam srela tebe

Dodžo Mojes

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Beograd, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *