UDVOJENI ČOVEK – Žoze Saramago / Ko sam ja, kopija ili original?


Žoze Saramago – portugalski književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Vi koji ste čitali njegova dela do sada, znate da ih krase specifičan stil pisanja i neobične, duge rečenice.

Udvojeni čovek ne odstupa od toga, a takođe ni ne donosi novinu u smislu motiva radnje: motiv dvojnika. Naime, ovaj motiv se koristi još od Epa o Gilgamešu pa naovamo. Ali ono što jeste specifično i vredno jeste pristup koji je Saramago dao ovom problemu i pitanja koja nam je ostavio da rešimo, da se zamislimo…

Pripovedač u knjizi nam, uz brojne digresije i ponekad ironične komentare, priča o Tertulijanu Maksimu Afonsu, profesoru istorije, jednom sasvim običnom čoveku, pomalo depresivnom i usamljenom. Njegov kolega, profesor matematike, jednog dana mu predlaže da pogleda neki nepoznati film, da bi se malo razonodio. I to je početak rušenja jednog ustaljenog načina življenja. Naime, u filmu, u sporednoj ulozi, Tertulijano je ugledao glumca koji je isti on! Potpuno isti, kao dvojnik.

Ono što takođe prožima ovaj roman, kao uostalom i sve Saramagove, jeste dubina kojom on ulazi u neku temu i pristupa svemu.

Ispostaviće se da je to glumac po imenu Antonio Klaro, koji ne samo što mu je fizički sličan, već su i rođeni istog dana i poseduju još mnogo sličnosti. U knjizi je opisan čitav proces prvenstveno Tertulijanovog prihvatanja činjenice da postoji njegov dvojnik, zatim istraga i pronalaženje glumca, njihovo upoznavanje… Misli i ponašanje zbunjenog čoveka su dočarani detaljno.

Autor se bavi jednim ozbiljnim egzistencijalnim pitanjem: ko je original, a ko duplikat? I to je ono što i muči glavne junake, koji jedan drugom u procesu suočavanja i prihvatanja priređuju razne situacije…

Ono što takođe prožima ovaj roman, kao uostalom i sve Saramagove, jeste dubina kojom on ulazi u neku temu i pristupa svemu. Ova priča se proteže dalje na razmišljanja o današnjici, modernom načinu života i kako prolazi pojedinac u svetu, o razmišljanjima i stavovima ljudi… Evo i jednog od njih, prikazanih u ovoj knjizi:

  • Najbolji put za sveopšte oslobađanje od krivice jeste zaključak kako, budući da su svi krivi, niko nije kriv.
  • Možda ništa ne možemo da učinimo, to su svetski problemi.
  • Svet nema drugih problema osim problema koji imaju ljudi.

Teško je prepričati dela ovog autora, koji je majstor pisane reči. Treba ostaviti svakom čitaocu ponaosob da doživi priču na svoj način. Udvojeni čovek nam donosi uzbuđenje, napetost, neizvesnost… Predstavlja nam situaciju krize identiteta. Tera da se zamislimo i zapitamo kako bismo se mi ponašali u takvoj situaciji…

Autor se bavi jednim ozbiljnim egzistencijalnim pitanjem: ko je original, a ko duplikat?

Ukoliko niste još čitali Saramagova dela, možda bismo vam trebali kroz nekoliko rečenica reći nešto i o samom piscu. Žoze Saramago je portugalski pisac, rođen 1922. godine u siromašnoj seljačkoj porodici bezemljaša. Mukotrpno se školovao. Radio je kao auto-mehaničar, referent u zavodu za socijalno osiguranje, novinar, prevodilac, književni kritičar, kolumnista i urednik u više portugalskih dnevnih novina. Posle cenzure i napada portugalskih konzervativnih vlasti na njegov roman  Jevanđelje po Isusu Hristu (1991), preselio se na španska Kanarska ostrva, gde je preminuo 2010. godine. Svoj prvi roman, Zemlju greha, objavio je 1947. Pre dodeljivanja Nobelove nagrade 1998, dobio je i 1995. godine Kamoišovu nagradu, najprestižniju nagradu za pisce portugalskog govornog područja.

Neka od njegovih najpoznatijih dela su: Sedam Sunaca i Sedam Luna, Povest o opsadi Lisabona, Jevanđelje po Isusu Hristu, Slepilo, Sva imena, Pećina, Zapis o pronicljivosti, Smrt i njeni hirovi, Kain, Udvojeni čovek itd.

Neobična priča ispričana umešnošću odličnog autora nas navodi da se zapitamo jesu li Tertulijano i Antonio zaista dvojnici i šta se dešava uopšte. Svakako štivo za sve one koji vole Saramagov stil, elemente trilera u delima, neobičnost i nepredvidivost. A Sledeća dobra knjiga vam je preporučuje verujući da je odličan roman.

Udvojeni čovek

Žoze Saramago

Izdavač: Laguna

Beograd, 2016.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *