OSTANITE JAKI – Nik Vujičić / Kako se izboriti sa vršnjačkim nasiljem?

Nova knjiga Nika Vujičića pomalo je drugačija od svih njegovih prethodnih. Navikli smo od Nika da nam deli svakodnevne recepte za srećan i uspešan život, da nas podučava o osnovnim istinama života. Naučili smo da mu verujemo, jer on stoji iza onoga što kaže. Život samog Nika Vujičića mnogo je bolja potvrda njegove filozofije od svih njegovih reči. Vedrina i uteha koje nam ovaj čovek može pružiti, baš zbog okolnosti u kojima živi, najbolja su inspiracija za prebrođavanje mnogih životnih prepreka, svedočanstvo kako je naš um uistinu jedini zatvor u kojem možemo biti zatvoreni.

Nikov trup bez ruku i nogu simbol je onoga šta pruža svet nejednakosti, patnje, bolesti i nesreća, a s druge strane, njegov duh, volja i nada koju crpi – simbol su onoga šta pruža njegova vera u Boga.

Ostanite jaki je ipak knjiga koja je otišla korak dalje u odnosu na te Nikove uopštene poruke na koje smo navikli. Ovo je knjiga koja je usko specijalizovana za jednu temu, a to je nasilje. Preciznije, vršnjačko nasilje.

Nik nas na početku knjige upozorava kako živimo u svetu koje je doživelo eksploziju nasilja. Na svim nivoima i u svim oblicima. Posledica društva u kojem živimo jeste nestanak potrebe za moralnim opravdavanjem nasilja. Danas bogate zemlje vrše nasilje nad drugima, a da im za to ne treba nikakvo objašnjenje. Pa onda nije ni čudo što i na mikro nivou imamo ekspanziju bezrazložnog nasilja. Gde god da se okrenete ljudi ljudima rade užasne stvari. Škole su postale posebno ranjive, pa u njima možemo videti i najrazornije posledice te epidemije nasilja kojom smo pogođeni.

Upravo je najveći akcenat Nikove knjige baš na školi i školskom nasilju. Ono može biti najrazornije, a u isto vreme je i najnevidljivije, jer deca uglavnom ćute o onom što im se dešava. Kompetentnost Nika Vujičića je i u ovoj temi mnogo veća nego što to možete i zamisliti. Uostalom, evo kako počinje njegova kniga: „Ja sam san svakog nasilnika. U to nema sumnje. Nemam ruke. Nemam noge. Bespomoćan sam.”

Nik nam detaljno objašnjava svoje iskustvo. Dok je odrastao u Australiji, zbog svoje hendikepriranosti bio je meta mnogih školskih mangupa i siledžija. Do te mere, da je čak jednom pokušao i samoubistvo. Zato njegovo iskustvo i reč imaju toliku težinu. On nas uči kako da, ako smo roditelji, prepoznamo da je naše dete izloženo nasilju. A što je najvažnije, on ima savet za svako dete koje se suočava sa ovim problemom. Njegova borba je, naravno, gandijevska, zasnovana na otporu nasilju kroz nenasilje. Nikovo glavno oružje su ljubav i strpljenje. On nas uči neverovatnim tehnikama kako samo uz pomoć njih možemo razoružati svakog nasilnika. Naravno, uvek vodeći računa o meri, o tome da je bezbednost na prvom mestu, i da se od fizičkog napada treba ukloniti po svaku cenu.

Nikovo glavno oružje su ljubav i strpljenje. On nas uči neverovatnim tehnikama kako samo uz pomoć njih možemo razoružati svakog nasilnika.

Bitno je naglasiti da Nik Vujičić i u ovoj knjizi svu svoju nadu gradi na veri u Boga, što opet može da bode oči u savremenom sekularnom svetu u kojem je pominjanje Boga postala prava jeres. Svet nekako najviše voli da hvali Nikovo oratorstvo, njegovu neverovatno sposobnost da inspiriše i motiviše milione ljudi. Svet voli da glorifikuje samog Nika Vujičića, a on sam ipak, u svim svojim javnim nastupima najmanje ističe samog sebe, a najviše se poziva na Boga, kao na jedini izvor sile koja mu daje snagu da bude to što jeste. Njemu je njegova vera u biblijskog Boga sve.

Međutim, da ne bude zabune, činjenica je da svako u nešto veruje: neko u Boga, ateizam je verovanje u to da Bog ne postoji, neko veruje u novac, kuću, automobil. Svako u nešto veruje. Nikov trup bez ruku i nogu simbol je onoga šta pruža svet nejednakosti, patnje, bolesti i nesreća, a s druge strane, njegov duh, volja i nada koju crpi – simbol su onoga šta pruža njegova vera u Boga. Na kraju, sve se nekako svodi na izbor. Da odaberemo kome i čemu ćemo se u životu klanjati: nebeskom Bogu ili mnogobrojnim bogovima ovog sveta.

Ostanite jaki

Nik Vujičić

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Beograd, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *