Stiven King – Najuspešniji američki pisac svih vremena

Naslovna fotografija, Photo By: Huffington Post

On je svetski kralj horora i priča o natrirodnim pojavama. Podatak da je prodao 350 miliona primeraka svojih knjiga, čini ga najuspešnijim američkim piscem svih vremena. Hiperproduktivan autor koji je do sada objavio šezdesetak romana i blizu 200 kratkih priča. Nijedan drugi pisac nije imao tu čast da toliko puno njegovih knjiga bude adaptirano u filmove i TV serije. Isijavanje, Keri, Mizeri, Groblje kućnih ljubimaca, Zelena milja, To, Bekstvo iz Šošenka, Oluja veka, Magla, Ostani uz mene, Deca kukuruza – samo su neki od njegovih bestselera, koji su i kao filmovi doživeli veliki uspeh na bioskopskim blagajnama.

Dovoljno je samo reći – Stiven King. Sledeća dobra knjiga vam donosi priču o životu i delu ovog slavnog pisca.

Teško siromaštvo u detinjstvu i mladosti

Stiven Edvin King je rođen 1947. u Portlandu, u saveznoj državi Mejn. Ovaj biografski podatak je bitan, jer su Mejn, i uopšte severositok SAD-a kojeg nazivamo Nova Engleska, česta mesta na koja je King smeštao radnje svojih knjiga.

Stivena Kinga otac napušta u ranom detinjstvu, pa je njega i njegovog usvojenog brata majka odgojila u veoma teškim uslovima. Teško siromaštvo je nešto što nastavlja da prati Kinga i kroz čitavu mladost. Da bi platio studije na Univerzitetu u Mejnu kasnih šezdesetih, on radi svakakve fizičke poslove. Nakon diplomiranja, zapošljava se u jednoj srednjoj školi u Mejnu kao profesor engleskog jezika i književnosti. Pošto je bio lošeg imovinskog stanja, sa suprugom Tabitom i troje dece, bio je prisiljen živeti u prikolici.

On je svetski kralj horora i priča o natrirodnim pojavama. Podatak da je prodao 350 miliona primeraka svojih knjiga, čini ga najuspešnijim američkim piscem svih vremena.

To su najteži trenuci njegovog života. Svi neafirmisani pisci koji teško žive i koje izdavači ignorišu, obavezno treba da pročitaju ovaj deo Kingovog životopisa. Kako bi sastavio kraj sa krajem, piše kratke priče za nekoliko časopisa. Od toga naravno slabo zarađuje, sve više tone u siromaštvo, pa se polako odaje alkoholu i drogi. Postaje hronični alkoholičar, i to je problem koji će ga pratiti čitavo jedno desetleće. Tek će posle ozbiljnih lečenja i odvikavanja početkom osamdesetih, uspeti da se izvuče iz tog pakla i da ostane čist sve do danas.

Kako je Stiven King postao Stiven King

Rukopis romana Keri, koji je prvobitno bacio u kantu za smeće, ali ga je supruga spasila, on 1973. šalje jednoj izdavačkoj kući. Ostalo je sve istorija. Priča o devojci koja poseduje natprirodne psihološke moći uskoro je ekranizovana i u veoma uspešan film, tako da je rođen još jedan šablon koji će pratiti i mnoge druge Kingove knjige. Isijavanje koje je objavljeno 1977. je sledeća Kingova knjiga koja će, kroz sjajnu filmsku adaptaciju  Stenlija Kjubrika i glumu Džeka Nikolsona, postati planetarno popularni bioskopski hit.

Film je nešto što će umnogome pomoći u izgradnji Kingove slave. Njegov stil pisanja i intrigantne, neobične priče su sjajno korespodnirale sa filmskim medijem, pa je on postao jedan od najtraženijih pisaca od strane holivudskih režisera. Naravno, bilo je tu i mnogo promašaja, mnogo loših i brzo zaboravljenih ekranizacija. Ali, bilo je i onih vrhunskih, koji su i samu filmsku umetnost doveli do savršenstva. Kao što su recimo Mizeri iz 1990. Ili još više, Bekstvo iz Šošenka i Zelena milja, koje je perfektna gluma Toma Henksa dovela do Oskara i svih mogućih najprestižnijih filmskih nagrada.

Nijedan drugi pisac nije imao tu čast da toliko puno njegovih knjiga bude adaptirano u filmove i TV serije.

Kingovo stvaralaštvo tokom sedamdesetih i osamdesetih godina karakteriše strogi pravac klasičnog horor žanra. Njegove knjige prepune su svakojakih manijakalnih osoba, serijskih ubica i likova sa neobičnim psihološkim moćima. I naravno, sve je začinjeno sa puno krvi, surovosti i zastrašujuće opisanih scena, kako to već i nalažu norme horor žanra. Sam King je jednom prilikom izjavio da je za njega strah najtananija emocija, i da on na sve načine pokušava u svojim knjigama da čitaoce isprepada nasmrt.

Obični ljudi uvučeni u natrpirodna dešavanja

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih primećujemo jedan zaokret u Kingovoj prozi. Sve više se odaljava od klasičnog horora, i žanrovski počinje da prati dva nova pravca. Psihološka drama, čiji su najbolji predstavnici već spominjani, Mizeri, Zelena milja i Bekstvo iz Šošenka. Upravo će ekranizacije ovih dela postati i najuspešnije. Takođe, King sebe etablira i kao najvećeg majstora žanra nazvanog supernatural fiction. Upravo će unutar ovog žanra ime Stiven King nekako ostati i najprepoznatljivije.

Sasvim obični protagonisti iz srednjih slojeva društva, koji vode sasvim uobičajene svakodnevne živote, ali u koje se uvek uključe natprirodne stvari koje eskaliraju misterioznim dešavanja – to su sve zaštitni znaci Kingove proze. Ta neka, da je tako nazovemo, „prizemna” fantastika, smeštena u dobro prepoznatljivu američku stvarnost, u kojoj su samo likovi izmišljeni.  Njegovi romani Magla, Oluja veka, Buđenje ili recimo kod nas najnovije objavljen Dalas ‘63, samo su neki od primera gde je najbolje istaknuta još jedna karakteristika koja krasi celokupno Kingovo delo. Naime, svim njegovim junacima zajedničko je to što su, na neki način, izolovani ili zarobljeni od spoljnjeg sveta. Upravo u ovom segmentu Kinga možemo tražiti dublju simboliku preispitivanja stvarnosti i naših života, u inače strogo žanrovski omeđenim granicama njegovog pisanja.

Sasvim obični protagonisti iz srednjih slojeva društva, koji vode sasvim uobičajene svakodnevne živote, ali u koje se uvek uključe natprirodne stvari koje eskaliraju misterioznim dešavanja – to su sve zaštitni znaci Kingove proze.

Privatni život

Godine 1999. doživeo je teško saobraćajnu nesreću. Dok je pešačio, udario ga je kamion i odbacio pet metara. Smrskano desno plućno krilo, višestuki prelomi noge, ozlede glave i slomljen kuk su bile posledice koje su ga duže prikovale za krevet i osudile na nepodnošljivu bol. Za sve koje kritikuju domaće pravosuđe, biće zanimljivo da čuju da je vozač kamiona koji ga je udario dobio smešnu zatvorsku kaznu. King se nikada nije žalio zbog blage presude čoveku koji je skrivio njegovu nesreću.

Pati od jednog teškog poremećeja vida koji bi ga odveo u slepilo da nije bio podvrgnut hirurškim intervencijama. Privatno, King vodi povučeni porodični život, daleko od očiju javnosti. Veliki je navijač bostonskog bejzbol kluba Red Sox, i često ga možete videti na njihovim utakmicama. Strastveni je čitač. Njegova kućna biblioteka ima 17.000 knjiga! Kaže da lično najviše voli da čita detektivske priče. Njegov recept za uspeh je od 4 do 6 sati čitanja i pisanja svakodnevno. Nije zaboravio vreme kada je bio siromašan, pa redovno veliki deo svog bogatstva odvaja u humanitarne svrhe.

Godine 2002. podstaknut povredama od kojih se nikad nije u potpunosti oporavio, King objavljuje odluku o potpunom prestanku pisanja. Srećom po nas, on nije održao svoje obećanje. Takođe, srećom po nas čitaoce, on i dalje piše kao lud. Da završimo citirajući humoristički sajt Vukajlija: „Svetli Amerikanac, tamne književne opsesije. Bestseler pisac, a kvalitetan. Jako voli svoj Mejn. Promoviše dobre američke vrednosti kada je u pitanju stil života. Dve reči – Steva Kralj.”

Za kraj vam donosimo spisak  knjiga Stivena Kinga koje je dosad  kod nas objavio Vulkan.

One thought on “Stiven King – Najuspešniji američki pisac svih vremena”

  1. Njegovo ime stoji iza najvrednijih filmova svih vremena: Bekstvo iz Šošenka, Zelena milja, Ostani uz mene, Isijavanje, Keri, Mizeri i hvala mu do neba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *