TAJANSTVENI PUT MIRISA – Kristina Kaboni / Kada miris postane emocija

Sreća nije ništa drugo do miris naše duše – Koko Šanel

Tajanstveni put mirisa je roman o ljubavi i porodici, neraskidivim vezama sa precima, priča o porodičnoj tradiciji pravljenja mirisa.

Pratimo život Elene Rosini od samog njenog detinjstva, teških trenutaka sa kojima se suočila od malena: njena majka je pronašla muškarca svog života, ali on je mrzeo njenu ćerku samo iz jednog razloga – zato što je dete drugog muškarca. Elena je tako, ni kriva ni dužna, osećala mržnju i bes svog očuha konstantno, sve dok nije ubedio njenu majku da je ostavi kod bake, koja bi preuzela brigu o devojčici.

I tako je i bilo – njena baka Lučija se trudila da nadomesti nedostatak majke, koja je samo povremeno svraćala; a sem toga, učila ju je tajnama mirisa, njihovoj važnosti, lekovitosti; upoznala je sa činjenicom da su vekovima unazad žene iz njene porodice pravile mirise. Prva od njih, Beatriče, napravila je savršen miris. Međutim, niko nije uspeo otkriti formulu, jedini putokaz je bio njen dnevnik, ali nedovoljan. Spisi u dnevniku su samo pokazali da je taj miris napravljen na temeljima nesrećne Beatričine ljubavi, donosio je savršeni sklad sastojaka, ali i bol.

Elena i sama nije imala sreće u ljubavi: živela je u Firenci sa svojim verenikom, baka je preminula, a ona je zbog bolnih uspomena zamrzela mirise i potiskivala je svesno svoju nadarenost. Sve dok jednog dana nije uhvatila svog verenika u preljubi. Skrhana, odlazi u Pariz kod najbolje prijateljice.

Ovo nije samo još jedan ljubavni roman: ovo je priča o mirisima, njihovom mestu u prirodi i važnosti u ljudskim životima, njihovoj delotvornosti.

Novi život počinje u tom prelepom i magičnom gradu: malo-pomalo, vraća se mirisima i prihvata svoj dar i talenat. Upoznaje komšiju Kala, čudnog i mističnog muškarca, koji miriše na „ruže i kišu“. Kal takođe nosi ožiljke iz prošlosti koji su ostavili traga u njegovom srcu.

Iako bi Pariz trebao biti Elenin simbol svetlosti i novog početka, problemi nisu prestali: nakon podlih kolega na poslu i njenog otkaza, otkriva da je ostala trudna sa bivšim verenikom. Njena sreća se meša sa strahom da li će Kal prihvatiti njeno dete i da li će ga voleti. Odlučnost da njeno dete ne oseti nikad mržnju očuha kao što je ona dovodi je do toga da sputava svoju ljubav prema Kalu, da se suzdržava i svakodnevno hvata u koštac sa nerealnim strahom.

Tajanstveni put mirisa je snažna priča ispreplitana ljubavlju i bolom, strašću prema poslu i mirisima koji opčinjavaju, priča o složenim odnosima majke i ćerke, unuke i bake. Priča o ljubavi koja je oprezna i strpljiva, ali duboka i prava.

Njihova priča teče lagano, svakodnevnica je detaljno opisana, a uvek je prožeta mirisima, koji su ključni i neizostavni u svakom važnom trenutku ove knjige. Elenina nežnost, ali i obazrivost, Kalova potreba da je zaštiti i čuva… sve to je dočarano kroz događaje, razgovore, poglede i naravno, mirise. Ovo nije samo još jedan ljubavni roman: ovo je priča o mirisima, njihovom mestu u prirodi i važnosti u ljudskim životima, njihovoj delotvornosti.

Ne dozvolite da vas broj stranica (oko 400) zaplaši: sem priče i izjave zahvalnosti, uobičajene za romane, na kraju imamo i Autorkinu napomenu, zatim Razgovor sa Kristinom Kaboni (u kome nam ona objašnjava sve o ideji da napiše ovaj roman, kao i koliku važnost mirisi imaju za nju samu) i ono što je jako interesantno, Rečnik mirisa. U njemu su dati opisi mnoštvo cvetnih, voćnih mirisa, kao i mirisa začinskih trava, drveća, lišća i mirisa životinjskog porekla.

Još jedna specifičnost ovog romana jeste i ta da svako poglavlje počinje objašnjenjem jednog mirisa, na primer:

Perunika. Intenzivan i svetao miris, dragocen i ključan, poput vode, vazduha, zemlje i vatre. Odagnava napetost i obnavlja veru duše.

U ovoj knjizi takođe možemo mnogo toga i naučiti: razliku između prirodnih i sintetičkih esencija koje služe za pravljenje mirisa, zatim objašnjenje pravljenja mirisa po meri, odnosno, „mirisa duše“, autorka nas uvodi u svet tradicionalne tehnike nastanka mirisa i još mnogo toga što posebno može biti korisno i zanimljivo onima koje mirisi i parfemi interesuju više i detaljnije.

Treba napomenuti da  i sama autorka, Kristina Kaboni, veliki značaj pridaje mirisima, što možete saznati u intervju na poslednjim stranicama knjige. Osim što piše, ona radi i u porodičnoj firmi za uzgoj pčela i proizvodnju meda, a ruže su joj velika strast, koje takođe uzgaja.

Tajanstveni put mirisa je snažna priča ispreplitana ljubavlju i bolom, strašću prema poslu i mirisima koji opčinjavaju, priča o složenim odnosima majke i ćerke, unuke i bake. Priča o ljubavi koja je oprezna i strpljiva, ali duboka i prava.

Priča koju ne biste trebali propustiti.

Tajanstveni put mirisa

Kristina Kaboni

Izdavač: Laguna

Beograd, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *