DALAS ’63 – Stiven King / Pokušaj da se spreči Kenedijevo ubistvo

Dalas 63 je redizajnirano izdanje kultnog Kingovog bestselera iz 2011., koje se kod nas poklapa sa početkom emitovanja serije rađene po toj knjizi na FOX televiziji. Šta reći o Stivenu Kingu a da to već ne znamo. Čarobnjak pisane reči, uz čije smo priče, bilo da smo ih čitali u knjigama ili gledali ekranizovane u filmskoj formi, svi mi odrastali. Retko da je koji pisac doživeo toliki broj ekranizacija svojih dela kao on. Sasvim obični protagonisti iz srednjih slojeva društva, koji vode sasvim uobičajene svakodnevne živote, ali u koje se uvek uključe natprirodne stvari koje eskaliraju misterioznim dešavanja – to su sve zaštitni znaci Kingove proze.

Džon Kenedi je bio jedan od najpopularnijih američkih predsednika ikada, pa se mnogi pitaju, kakav bi bio smer istorije da nije bilo zlosrećnog snajperskog hica Lija Harvija Osvalda?

Dalas 63 ne izlazi iz ovog šablona, ali ipak, ova priča je po mnogo čemu posebna. Ta neka, da je tako nazovemo, „prizemna” fantastika, smeštena u dobro prepoznatljivu američku stvarnost, u kojoj su samo likovi izmišljeni, donekle je promenjena u ovoj knjizi. Po prvi put, King se uhvatio u koštac sa stvarnim likovima, sa jednim istorijskim događajem kojeg mnogi smatraju prelomnim u istoriji Amerike, pa i sveta. Američki original ove knjige kao naslov ima tačan datum Kenedijevog ubistva (11.22.63), mada i mi u odnosu na ime grada i godinu iz naslova, jasno možemo naslutiti o čemu se radi.

Džon Kenedi je bio jedan od najpopularnijih američkih predsednika ikada, pa se mnogi pitaju, kakav bi bio smer istorije da nije bilo zlosrećnog snajperskog hica Lija Harvija Osvalda? To je pitanje koje i Stiven King postavlja u romanu Dalas 63.

Džejk Eping je sredovečni nastavnik engleskog jezika i književnosti u jednoj srednjoj školi u Mejnu. Zanimljiva je napomena da ovde imamo biografsku sličnost sa samim Kingom, koji je na početku svoje karijere takođe bio srednjoškolski nastavnik engleskog jezika i književnosti u Mejnu. Džejkovo poznanstvo sa čudakom Alom koji zna sve o Kenedijevom životu, susrešće ga sa neverovatnom misijom – sa povratkom u prošlost preko vremenske crvotočine koja se nalazi u podrumu Alove kuće. U šezdesete godine. Sa jednim jasnim ciljem: da pokuša sprečiti Kenedijevo ubistvo.

Naoružan znanjem o svim pojedinostima koje su se dešavale na dan Kenedijevog ubistva, Džejk Eping ulazi u život Lija Harvija Osvalda, prateći svaki njegov korak. Tu će se suočiti sa neočekivanim problemima o kojima i danas istoričari raspravljaju. Da li je Osvald radio sam ili je imao nalogodavce? Da li je on jedini pucao ili je bilo još snajperista? Odgovori na ova pitanja su ključni da bi Džejk znao na koji način će da spreči atentat. Rešavajući ih, suočiće se sa nekim novim misterijama koje će dovesti u pitanje čitavu misiju. Prošlost će pokazati jednu neugodnu osobinu da se žilavo odupire svim njegovim pokušajima da je izmeni. Poznanstvo sa lepom bibliotekarkom Sejdi Danhil i emocije koje će razviti prema njoj, dodatno će iskomplikovati stvari, naterati ga da se zapita da li ljubav može da pobedi vreme.

Sasvim obični protagonisti iz srednjih slojeva društva, koji vode sasvim uobičajene svakodnevne živote, ali u koje se uvek uključe natprirodne stvari koje eskaliraju misterioznim dešavanja – to su sve zaštitni znaci Kingove proze.

Stiven King, u skladu sa svojim stilom, ne ide puno u neku simboličku širinu, već sav fokus usmerava na intrigantnost priče koju gradi. Njegovo pisanje hvata sve detelje, pa čak i onda kada nisu toliko značajni za samu priču, što može predstavljati čitalački teret kod pojedinih epizodnih događaja. Likovi su dobro isportretisani i verujem da će vam najzanimljivije biti da vidite kako je Li Harvi Osvald urađen. King se naročito trudio da nam Kenedijevog atentatora predstavi što dublje, sa svim njegovim unutrašnjim borbama i bračnim trvenjima koja su ga razdirala.

King je majstor dobrog zapleta. Do samog kraja nećete znati šta vas čeka. Stvar će se toliko zakomlikovati, pa će biti neizvesno da li će fatalan snajperski hitac biti ispaljen u Dalasu 1963. Uskratiću vas i za odgovor da li ćete imati prilike da vidite kojim smerom bi krenula istorija da je Kenedi ostao živ. To sve ćete morati sami da pročitate.

Dalas ’63

Stiven King

Izdavač: Vulkan

Beograd, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *