OPERACIJA EROS – Ana Berbakov Anee / Operacija povratka krimića na domaću scenu

Operacija Eros je roman prvenac kruševačke spisateljice Ane Berbakov (1985). Kako to već obično bude kod književnih prvenaca, tako ni Anin roman nije imun na neke tipične početničke slabosti. Razvodnjena radnja, ne uvek dobro podešen tajming, zaplet koji je svakako mogao biti dublji i uzbudljiviji. Sve same stvari koje su neophodne baš za esnafski žanr, a podsetićemo, Operacija Eros je dektivski-krimi roman. Ali opet, sa druge strane, upečatljivost autorkinog izraza, lakoća sa kojom vlada jezikom i slaže rečenice – svedoče u prilog toga da je Ana odličan pisac. Ovaj roman je demonstracija velikog autorskog potencijala. Potencijala koji, možda baš ponajviše zbog nedostatka iskustva, nije najbolje iskorišćen, ali potencijala koji svakako postoji.

Ovaj roman je demonstracija velikog autorskog potencijala.

Ali, da krenemo redom. Sofija Kovač je mlada studentica kriminalistike u Beogradu. Ona nam, u prvom licu, odmah na početku knjige, iznosi priču o svojoj dugogodišnjoj vezi sa mladićem Jovanom, vezi koja je doživela bolan i veoma ružan kraj zbog druge devojke koja se umešala. Taman kada je mislila da je prebolela svoju staru ljubav, sasvim slučajno, ona će saznati da je Jovan nestao prilikom posete svom budućem tastu u Grčkoj.

Uz podršku i preporuke svog fakultetskog profesora kriminologije Miletića, ona odlazi u Grčku da istraži slučaj nestanka svog bivšeg momka. Još dok je bila u Srbiji, ona se susrela sa misterioznim indicijama i čudnim opstrukcijama svoje istrage. To se sve nastavilo i u Grčkoj. Uz pomoć Dimitrisa, prijatelja njenog profesora Miletića, kao i uz pomoć Dukise, lepe i lukave inspektorke solunske policije, naša junakinja polako raspliće svoju istragu i dolazi do neverovatnih tragova. Baš u ovom prvom delu romanu vidimo sve one slabosti koje smo spomenuli na početku. Priča teče presporo, suviše epizodnog detaljisanja, predvidljivost radnje.

Međutim, kako prelazimo polovinu knjige, što više se približavamo kraju, Operacija Eros postaje sve bolja, složenija i uzbudljivija priča. Dva ubistva koja će se desiti, tragovi koji će Sofiju Kovač i njene pratioce odvesti od Soluna do Krita, ukazivaće ka maglovitim tajkunsko-političkim vrhovima u kojima se prepliću moć, novac, korupcija i visoki kriminal. Detektivska logička inteligencija glavne junakinje ne zaostaje mnogo za promoćurnošću koju viđamo i kod najslavnijih svetskih književnih detektiva. Ovde autorkina virtuoznost doživljava vrhunac. Kraj knjige je uzbudljiv, neočekivan, prepun veštih zaokreta u zapletu.

. Detektivska logička inteligencija glavne junakinje ne zaostaje mnogo za promoćurnošću koju viđamo i kod najslavnijih svetskih književnih detektiva.

Ana Berbakov nije puno eksperimentisala u ovom romanu. Ovo naravno ne navodimo kao nikakvu manu. Autorka je striktno pratila pravila žanra, i koliko god da je u pojedinim momentima delovala trapavo, a u pojedinima savršeno – dobili smo pravi, čistokrvni krimić. Detektivsku priču u kojoj su, a često za razliku od savremenog  društva, pojmovi dobra i zla vrlo jasno razgraničeni. Koliko god da su u fokusu priče kriminal i zločini, ona prastara biblijska pouka o tome kako nije dobro raditi loše stvari jer će vas na kraju stići zaslužena kazna, nešto je zbog čega najviše možemo ceniti ovaj žanr.

Mediji su Anu Berbakov prozvali domaćom Agatom Kristi. Ona svakako ima puno truda i rada da uloži u to ako misli da opravda taj epitet. Njeni vrhunski dometi se očekuju u budućnosti, ako ostane dosledna sebi kao piscu i ovom žanru. Sledeća dobra knjiga vam toplo preporučuje Operaciju Eros. Kao neko ko je veliki poklonik krimića, a s obzirom da je ovaj žanr u velikom deficitu kod nas – smelost svakog pisca da u  dobro prepoznatljive domaće okolnosti smesti zaplet svog zločina, svakako da je vredna pažnje. Dobro došao je svako ko je spreman da otkloni taj neki strah koji imaju i domaća publika i domaći pisci, strah od toga da mi ne bismo bili tako dobro podneblje za krimiće kao što su Engleska, Amerika, a pogotovo skandinavske zemlje u poslednje vreme.

[yasr_overall_rating size=”medium”]

Sledeća dobra knjiga ocena

Operacija Eros

Ana Berbakov Anee

Izdavač: Štamparija Sigraf / Caesar Books

Kruševac, 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *