UKRADENA SREĆA – Miranda Beverli Vitmor / Mračne tajne jedne bogate porodice

„Knjiga koja vas poziva da se prepustite – razvija se kao dug letnji dan, polako otkrivajući tamu“ – ovako je People opisao ovu zanimljivu priču. Ukradena sreća je triler koji nas vodi u svet bogatih i opisuje kako se u njemu snalazi devojka koja potiče iz sasvim obične porodice. Naizgled idiličan svet imućnih, a zapravo prepun misterije i tame, koja se generacijama čuvala i prenosila. Ali sve ima svoj kraj, a zlu se treba stati na put. Samo, potrebno je mnogo mudrosti i hrabrosti za takav poduhvat.

Priča nas uvodi u svet porodice Vinslou, imućnih ljudi koji su generacijama unazad poznati i moćni. Jedan od njenih članova je i devojka Ev: razmažena i hirovita ćerka roditelja Berč i Tilde Vinslou.

Njena cimerka u studentskom domu je ćutljiva, povučena, pomalo čudna Mejbel Dagmar. Devojka koja nosi veliku, tamnu tajnu iz prošlosti; devojka koja bi tako želela da uđe u bajkovit svet imućnih, devojka kojoj je Ev uzor i simbol svega o čemu je sanjala. Iako je Ev isprva uopšte ne primećuje, postepeno postaju prijateljice i Mejbel, premda se ne snalazeći i potpuno autsajderski, ulazi u željeni krug ljudi.

Ukradena srećaDve drugarice odlaze tokom raspusta na porodično imanje Vinslouovih – Vinloh. I tu sve počinje.

Autorka nas uvodi polako u priču, detaljno nam opisujući imanje i ko sve čini porodicu Vinslou. Naime, posed je ogroman i svaki član ima svoju kuću. Uži krug porodice čine: pomenuti Barč i Tilde, glavni u dinastiji, zatim Ev, njena mlađa sestra Lu i trojica braće: Atol, Baning i Golvej. Međutim, letnjikovce ovde imaju i tetke, ujaci, stričevi itd. Svi koji nose prezime Vinslou.

Odličan triler koji nema podelu uloga na dobre i loše. Ništa nije sasvim crno ili sasvim belo.

Kroz svakodnevne opisane doživljaje, lepe i one manje takve, mi pratimo prijateljstvo između dve devojke. Međutim, iako isprva deluje sve idilično, malo-pomalo, Mejbel otkriva i onu drugu stranu medalje.

Odličan triler koji nema podelu uloga na dobre i loše. Ništa nije sasvim crno ili sasvim belo.

U tome je podstiče Evina tetka Indo, ispričavši joj priču kako nije sve baš tako kako izgleda. Otkriva joj sobu u potkrovlju punu istorijskih dokumenata svoje porodice kroz decenije i daje Mejbel dnevnik svoje majke Kiti, naloživši joj da sama istražuje i otkrije dugo skrivanu istinu. Isprva skeptična i nesigurna, Mejbel postepeno otkriva zastrašujuće stvari: Berč, otac njene drugarice je pritajeno zlo: u mladosti je silovao svoju sestru, koja se porodila i dobila sina (koji se ubio kada je saznao istinu), silovao je i služavku, a zatim je ucenio. Sa njom takođe ima vanbračnog sina.

No, to nije kraj užasnim saznanjima: ispostavlja se da se taj sin, Džon, zabavlja sa Ev, koja mu je zapravo polu-sestra! Usled mnoštvo otkrića, Mejbel pomoću dokumenata saznaje i to da je tridesetih godina porodica umalo bankrotirala, a onda se, odjednom, izvukla i još više obogatila. Čime se to bavila? Malo uputstvo: obratite pažnju kada budete čitali na sliku Van Goga koja će se pominjati. Ona će biti veliki trag, pa i otkriće na kraju.

Knjiga je tako vešto napisana da nas prosto uvlači na samo imanje, osećamo se kao da smo baš tamo i zajedno uz Mejbel otkrivamo istine. Da ne pomislite, dragi čitaoci, da priču čine samo mračne tajne: između Mejbel i jednog od braće, Golveja, rađa se ljubav. Uporedo ćete pratiti i njihovo postepeno zbližavanje.

Odličan triler koji nema podelu uloga na dobre i loše. Ništa nije sasvim crno ili sasvim belo. Čak i glavna junakinja, Mejbel, ima veliku grešku učinjenu u prošlosti koja je stalno proganja. Međutim, i u samoj knjizi piše:

Svi greše. Ali nemaju svi savest.

I to je ono što ih čini različitima, jer čovek se može pokajati i naučiti na svojoj grešci, truditi se da je ne ponovi ili pokušati da je ispravi, ako je moguće.

Do poslednje stranice autorka Miranda Beverli-Vitmor vas drži u neizvesnosti. Neke istine ćete tek na kraju otkriti. Neke žrtve se moraju podneti zarad mira i čiste budućnosti. Ko će to uraditi? A da li će Mejbel konačno uploviti u svet koji je tako dugo priželjkivala? Nakon svega otkrivenog, hoće li uopšte želeti?

Odgovore na pitanja naći ćete u ovom sjajnom trileru, koji je, treba spomenuti, i bestseler Njujork Tajmsa.

[yasr_overall_rating size=”medium”]

Sledeća dobra knjiga ocena

Ukradena srećaUkradena sreća

Miranda Beverli-Vitmor

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Beograd, 2016.

One thought on “UKRADENA SREĆA – Miranda Beverli Vitmor / Mračne tajne jedne bogate porodice”

  1. Upravo je čitam i ja. Još uvek sam na samom početku. Priča teče dosta sporo, ali polako nagoveštava i priprema čitaoca da nešto tu ozbiljno nije u redu. Kad završim biće zanimljivo da podelimo utiske. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *