BEZ TEBE – Mišel Bisi / Bestseler pisca kojeg zovu “novi Muso”


Mišela Bisija zovu novi Muso. Bez tebe je najpre postao veliki bestseler u Francuskoj, da bi knjiga zatim bila prevedena u 26 zemalja sveta i prodata u preko milion primeraka. To su sve činjenice koje Bisija, uz već spominjanog Gijoma Musoa, svrstavaju u jednog od najvećih francuskih besteler-majstora današnjice.

Sve ono što ste navikli da vidite kod Musoa, naći ćete i ovde: veliku misteriju, trilerozni zaplet i sve to začinjeno jednom ljubavnom pričom u pozadini. Naizgled, jednostavan recept. Ali, da je to tako, svi pisci bi onda bili u stanju da napišu bestselere i prodaju svoje knjige u milionskim tiražima. Bisijeva originalnost leži u jednostavnosti njegovog izraza sa jedne strane, a sa druge strane, u briljantnim sposobnostima da, u svakom trenutku, savršeno vlada svim segmentima svoje priče. A priča je prilično komplikovana, vremenski isprepletana, sa gomilom likova, da bi to sve tako lako moglo da se izvede.

Ali, krenimo redom. Bez tebe počinje jedne decembarske noći 1980.  putnički avion Erbas 5403 koji letri na relaciji Istanbul – Pariz, srušio se na obroncima planinskog venca Jura, na francusko-švajcarskoj granici. Jedini preživeli putnik je tromesečna beba. Međutim, problem je u tome što su u avionu bile dve bebe. Obe tri meseca starosti, obe devojčice, obe plavih očiju… Roditelji obe bebe su poginuli u avionskoj nesreći. To je doba kada DNK identifikacija još nije postojala, pa policija ima velikih problema da identifikuje preživelu bebu. Tu počinje bespoštedna borba između dve porodice. Sa jedne strane De Karvilovi – porodica bogatih industrijalaca koja pokušava da dokaže da je preživela beba Liz-Roz, njihov član. Sa druge strane Vitralovi – siromašna radnička porodica koja se nada da je preživela beba Emili, njihov član.

Bisijeva originalnost leži u jednostavnosti njegovog izraza sa jedne strane, a sa druge strane, u briljantnim sposobnostima da, u svakom trenutku, savršeno vlada svim segmentima svoje priče.

Počinje bespoštedna borba u kojoj su angažovane armije advokata, pravosuđe, stručnjaci raznih naučnih profila. Sve u cilju da se utvrdi identitet preživele bebe. Naravno, simpatije javnosti koja sa velikim interesovanjem prati ovaj događaj su na strani siromašnih Vitralovih. Taman kada se očekivalo da će prevagu da odnesu moć i novac De Karvilovih, sud neočekivano dodeljuje bebu Vitralovima. Misterija se tu tek načinje. Ne mireći se sa takvim ishodom De Karvilovi angažuju privatnog detektiva Lakovernog Sovuljagu (da, dobro ste pročitali, lik se zaista tako zove i preziva). Njegova istraga će trajati punih 18 godina i zaista će dovesti do neverovatnih otkrića.

Imajte u vidu da je sve ovo još samo uvod. Paralelno sa istragom Lakovernog Sovuljage koja se odvija u godinama neposredno posle avionske nesreće, ide i priča kada Emili Vitral, preživela beba iz aviona, puni 18 godina. Njen brat Mark Vitral, ponesen emotivnim osećajima koje gaji prema njoj, nadom da ona ipak nije njegova sestra, pokreće svoju sopstvenu istragu o njenom identitetu.

Sve ono što ste navikli da vidite kod Musoa, naći ćete i ovde: veliku misteriju, trilerozni zaplet i sve to začinjeno jednom ljubavnom pričom u pozadini.

I tu na scenu stupa Bisijevo žanrovsko majstorstvo. Sa svakim novim događajem otvara se neka nova misterija. Ljudi počinju da umiru. Nepoznati ubica. Svaki put sve više pitanja, a sve manje odgovora. Bez tebe svakako drži pažnju. Sa svakom novom stranicom vi ste sve dublje u lavirintu, znatiželja je raspaljena i čekate sa nestrpljenjem rasplet.

Ova knjiga ne pripada nekoj visokoj književnosti. Ali, Bisi se ni ne trudi da bude dubokouman, niti pretenciozan na bilo koji način. On je žanrovski pisac i njega zanima samo prosti okvir priče, to da u svakom trenutku savršeno vlada radnjom. Mada, i tu bi mu se mogli naći određeni prigovori. Bez tebe je možda malo predugačak roman, radnja razvučena i više nego što treba. Ali ponavljam, ljubitelji trilera i misterije neće nimalo biti razočarani ovim intrigantnim romanom.

Bez tebe

Mišel Bisi

Izdavač: Vulkan izdavaštvo

Beograd, 2016.

One thought on “BEZ TEBE – Mišel Bisi / Bestseler pisca kojeg zovu “novi Muso””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *