MRAČNA MESTA – Džilijen Flin / Najmračniji roman američke kraljice groteske

Nažalost, već godinama su vesti o pucnjavama po školama i fakultetima, o manijacima koji nasumično ubijaju svakog koga stignu, postali standardni kad je Amerika u pitanju. Kriminala ima svugde, to je problem svakog društva. Ali ta nekakva vrsta bezrazložnog nasilja, naizgled mirni i neupadljivi članovi zajednice koji se pretvaraju u čudovišta, u sumanute serijske ubice – to je nešto što je već tipičan američki produkt.

Upravo se tim mračnim temama bavi i roman Mračna mesta. Niko bolje od Džilijen Flin nije u stanju da nam dočara tu američku opsednutost bezrazložnim nasiljem.

Znate sigurno za ovu autorku. Ako i niste čitali ništa od nje, verovatno su mnogi od vas gledali film Iščezla (Gone Girl) sa Ben Aflekom, koji je rađen po njenoj istoimenoj knjizi. Ja sam Gone Girl imao prilike da čitam na engleskom i pre nego što se pojavio srpski prevod. I pre nego što je nastala Sledeća dobra knjiga, pala je odluka da je Džilijen Flin neko ko će biti nezaobilazan u našem predstavljanju. Mračna mesta su kod nas objavljena još pre dve godine. Njen veliki hit Iščezla je nekako učinio da ova knjiga prođe prilično nezapaženo kod nas. I mi to sada ispravljamo.

Svoje umeće majstora trilera, Džilijen će vešto koristiti u Mračnim mestima. Do poslednje stranice mi nećemo biti sigurni ko je ubica, i kakvi su motivi doveli do tragedije.

Mračna mesta prate dve vremenski odvojene radnje. Godine 1985., na jednoj maloj farmi u Kanzasu, porodica Dej, majka i dve male ćerke su izmasakrirane. Sedmogodišnja Libi Dej je jedina preživela zločin. Ona nije jasno videla ubicu, ali upravo su njena svedočenja dovela do hapšenja i osude njenog petnaestogodišnjeg brata Bena, kao izvšioca ovog zločina. Paralelno teče i priča iz sadašnjosti, u kojoj Ben već više od dve decenije leži u zatvoru, a Libi Dej je izrasla u nesigurnu, asocijalnu osobu.

Odrasla Libi Dej prima jednog dana poziv od jedne misteriozne grupe ljudi. U pitanju je nekakav uvrnuti Klub ljubitelja istinitih zločina. Ova grupa na svojim sastancima strastveno razgovara i sakuplja sve moguće informacije i članke o ubistvima koja su potresla Ameriku. Tvrde da imaju određene informacije o ubistvu njene porodice, koje bacaju senku na Bena kao izvršioca tog zločina. Libi Dej sprovodi neku vrstu svoje lične istrage. Dolazi do šokantnih saznanja. Krug potencionalno novih sumnjvaca sve više se povećava. Na površinu izbijaju najmračnije tajne njene porodice, ljudi oko nje, ali i nje same. Što dublje kopa, strava postaje sve veća, pa čak i satanistički kultovi i ritualna žrtvovanja, postaju jedne od opcija za razrešenje zločina. Najbolnije je od svega je to što Libi Dej iznova mora u sećanjima da proživljava taj užasni dan kad je čitava njena porodica pobijena, a ona zauvek žigosana posledicama nesreće.

Stiven King je Džilijen Flin nazvao kraljicom groteske. I zaista, nema ničeg tipično ženskog u pisanju ove četrdesetpetogodišnje dame koja je odrastala na američkom Srednjem zapadu, i koja se pre nego što se proslavila kao pisac, dugo bavila novinarstvom. Njene rečenice su kamene, na momente i grube. Obilje psovki je nešto što bismo svakako mogli da prigovorimo Flinovoj. Ona na veoma surov način opisuje strašne stvari i događaje. Pa ipak, ne možemo da je klasifikujemo u horor žanr. Iako su zločini u fokusu, socijalna problematika, društveno otpadništvo, neprilagođenost, kao i psihičke smetnje – posredna su univerzalna slika koju mi dobijamo od njene proze.

Niko bolje od Džilijen Flin nije u stanju da nam dočara tu američku opsednutost bezrazložnim nasiljem.

Svoje umeće majstora trilera, Džilijen će vešto koristiti u Mračnim mestima. Do poslednje stranice mi nećemo biti sigurni ko je ubica, i kakvi su motivi doveli do tragedije. A razrešenje će biti strašnije nego što možemo da zamislimo i u najstrašnijim snovima. Još jednom treba podvući kako je ova kniga pomalo teška, što naravno ne znači da je ne treba čitati. Ipak, Mračna mesta nisu za svakoga. Džilijen Flin će nas suočiti sa svim onim stvarima o kojima nam je teško i da slušamo, a koje ipak postoje svukud oko nas.

Mračna mesta

Džilijen Flin

Izdavač: Laguna

Beograd, 2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *