Ju Nesbe – kralj skandinavskih krimića

(Naslovna fotografija, Photo By: Nina Hansen / Dagbladet)

Planetarno popularni norveški pisac Ju Nesbe, trenutno je i jedan od najpopularnijih stranih pisaca u Srbiji. Njegove knjige su prevedene na više od 40 jezika i prodane u tiražu od preko 23 miliona primeraka. Tvorac serijala o neodoljivom književnom junaku inspektoru Hariju Huleru. Nekrunisani kralj nečega što nazivamo skandinavski kriminalistički žanr, a što poput cunamija, već više od deset godina nesmanjenom žestinom zapljuskuje čitav književni svet. Laguna je do sada objavila čak deset njegovih romana. Po statistici Biblioteke grada Beograda, njegov roman Sneško je bio druga najčitanija knjiga tokom čitave 2015. godine. To je roman čiju je ekranizaciju za ovu godinu najavio i Martin Skorseze.

Sledeća dobra knjiga će se pozabaviti fenomenom zvanim Ju Nesbe. Otkrićemo vam fascinatnu životnu priču ovog pisca, pokušati da otkrijemo kako je inspektor Hari Hule postao jedan od najpopularnijih književnih likova današnjice.

Nesuđeni fudbaler i broker

Photo By: Jorn H. Moen / Dagbladet
Photo By: Jorn H. Moen / Dagbladet

Ju Nesbe je rođen u Oslu 1960. godine. Manje poznata stvar široj publici je da je on kao mladić bio veoma perspektivan fudbaler. Igrao je za norveškog prvoligaša Moldea, koji je dobro znan svim ovdašnjim ljubiteljima kladionice. Povreda ligamenata ga je primorala da napusti fudbalsku karijeru. Posvetio se završetku ekonomskog fakulteta. Radio je kao broker, a jedno vreme i kao novinar. Ništa nije ukazivalo da će postati pisac. Muzika je predstavljala njegovu najveću ljubav. I danas svira u jednom rok bendu, a kako sam priznaje, muzika i pisanje su za njega dve veoma bliske umetnosti. U oba slučaja, kako on to sam kaže, vi pričate neku priču.

Balkanski ratni konflikt s kraja 90-tih, na jedan čudan način se prepliće i poklapa sa počecima Nesbeove spisateljske karijere. U vreme NATO bombardovanja Srbije on je, zajedno sa još jednim prijateljem, bio na proputovanju Balkanom. Razgovori koje su tada vodili sa ljudima, podstakli su ih da napišu knjigu Glasovi sa Balkana, u kojoj su, na dokumentaristički nasčin izneli svoje impresije i intervjue koje su vodili sa ovdašnjim ljudima. Ta knjiga je ostala neprimećena u javnosti, ali je nekako došla u vreme kada je Ju Nesbe postajao pisac. Materijal iz te knjige, iskustvo koje je imao u praćenju balkanskog ratnog konflikta, on će kasnije primeniti i u romanu Spasitelj – jednom od serijala o Hariju Huleu.

Svoju prvu knjigu Slepi miš Ju Nesbe je objavio 1997. To je ujedno bio i prvi roman u serijalu od deset knjiga o čuvenom inspektoru Hariju Huleu. Međutim, na samom početku ništa nije ukazivali da će Hari Hule biti junak kojem će se pokloniti čitav svet. Čak ni sa drugim romanom u serijalu, nikakvo interesovnje za Harija Hulea nije postojalo izvan granica same Norveške.

Kako je Hari Hule osvojio svet?

Na ovo pitanje nije lako odgovoriti. Nešto se dogodilo sa trećim nastavkom Crvendać, koji je prvi put objavljen 2000. godine. Zanimljivo je da se tek sa ovim romanom, istrage inspektora Hulea sele na hladne ulice Osla (radnje prethodna dva nastavka su se dešavala u inostranstvu). U svim sledećim nastavcima, radnja će se uvek dešavati u Oslu, sa epizodnim izuzecima, kao što je recimo ono iz Spasitelja, gde se deo romana zbiva u Hrvatskoj.

Iako svestan svojih mnogobrojnih nesavršenosti i poroka, za Harija Hulea je pravičnost vrhunski ideal, on ne prestaje da sledi principe pravde, pa makar se i nebo srušilo. I eto možda i najvećeg plusa ovog junaka i objašnjenja zašto je stekao toliku popularnost.

Crvendać je najpre oborio s nogu Norvešku, a onda i sve susedne skandinavske zemlje. Od samo još jednog u nizu mnogobrojnih prosečnih pisaca koji su u Skandinaviji pisali kriminalističke romane, Ju Nesbe polako izrasta u jednog od najznačajnijih predvodnika tog žanra. A to potvrđuje sa svakim sledećim nastavkom o Hariju Huleu.

Photo By: Annemor Larsen / VG
Photo By: Annemor Larsen / VG

Zanimljivo je da će Nesbe na svoj prvi engleski prevod čekati sve do 2005. Te godine će biti prevedeno Solomonovo slovo, a tek sledeće Crvendać. I tada kreće njegov svetski uspon koji traje sve do danas. Iako je objavljivao i neke druge knjige. Čak je tvorac i jednog serijala dečijih knjiga, koji je dosta popularan u Norveškoj, pečat sa kojim ćemo uvek vezati Ju Nesbea je upravo Hari Hule. Iako je svaka od knjiga u serijalu o ovom inspektoru priča za sebe koju možemo promatrati samostalno, postoji izvestan kontekst i određen broj likova koji se ponavljaju u mnogim nastavcima.

Atmosfera snega, mraka i jeze

Poput ostalih velikana ovog skandinavskog krimi fenomena, kao što su recimo Stig Lašon ili Hening Mankel, i kod Nesbea kriminalni zaplet prati jak socijalni kontekst. U srcu svih njegovih romana uvek je neka potresna ljudska priča. Bilo da se bore sa narkomanijom, alkoholizmom, ili da imaju porodične probleme, junaci Jua Nesbea su neko sa kime, kao čitaoci, uvek možemo saosećati.

Sneško - Ju NesbeSvet Jua Nesbea je mračan i jezovit, to se odmah mora istaći. U već pominjanom romanu Sneško, koji je toliko oduševio i domaću publiku, to je naročito izraženo. Priča o serijskom ubici koji se predstavlja kao Sneško Belić, atmosferično obojena hladnim i snegom ovejanim ulicama Osla, totalno će vas prestraviti. Nije ni čudo što je i Martin Skorseze pao na ovu knjigu. Ili šta tek da kažemo za Oklopno srce, gde će inspektor Hule na čak 700 stranica da se bori sa najužasnijim zločinima. Nesbeu je često prigovarano da ima bolesnu maštu, da inspiraciju za tako surove opise zločina on nikada nije mogao da pronađe u mirnoj i uređenoj Norveškoj, gde je stepen kriminala veoma mali. A on se uvek branio da nam recimo primeri Brejvika ili terorističkih napada u Francuskoj, pokazuju kako je svugde sve moguće, jer je svet postao globalno selo u kojem su sudbine svih nas isprepletane neraskidivom vezom. A pošto se on ne bavi naukom, a nije ni psiholog već umetnik, svoju maštu je smatrao kao najbolji instrument za ispitavanje prirode zla u ljudima.Oklopno srce Ju Nesbe

I da se za sam kraj opet vratimo na najveličanstveniju Nesbeovu tvorevinu, na višeg inspektora kriminalističkog odeljenja policije Osla, Harija Hulea. On je najsvetlija tačka u tom svetu mračnih zločina. Pomalo je pokupio dosta od svojih stereotipnih američkih kolega detektiva. Puši, pije, svojeglav, sklon samodestruktivnom ponašanju, što ga sve čini svojevrsnom nordijskom verzijom prljavog inspektora Harija. Međurim, Nesbeov Hari iskače iz svih stereotipa upravo zbog toga što je tako intimno i ljudski isportretisan. Njegovi porodični problemi, odnosi koje on gradi sa ostalim likovima, kao i njegov kompleksni unutrašnji svet – nešto je sa čime mogu da se identifikuju milioni čitalaca širom sveta.

U srcu svih njegovih romana uvek je neka potresna ljudska priča. Bilo da se bore sa narkomanijom, alkoholizmom, ili da imaju porodične probleme, junaci Jua Nesbea su neko sa kime, kao čitaoci, uvek možemo saosećati.

Iako svestan svojih mnogobrojnih nesavršenosti i poroka, za Harija Hulea je pravičnost vrhunski ideal, on ne prestaje da sledi principe pravde, pa makar se i nebo srušilo. I eto možda i najvećeg plusa ovog junaka i objašnjenja zašto je stekao toliku popularnost.

One thought on “Ju Nesbe – kralj skandinavskih krimića”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *