GORA PREOBRAŽENJA – Ljiljana Habjanović Đurović / Gora na koju bi svako od nas trebalo da se popne

Iako kritičari ne pišu o njoj, ne dodeljuju joj nagrade, ne pojavljuje se u medijima, nema velikog izdavača, nije član nijednog književnog lobija, Ljiljana Habjanović Đurović ipak uporno pronalazi put do svojih čitalaca. Od 2001. godine kada je objavila kultni bestseler Petkana, i od kada kreće tkzv. duhovni ciklus njenog spisateljskog rada  – ona je pod svojevrsnom blokadom ovdašnje zvanične književne scene. Ne želim da pomislim kako je to zbog tematike o kojoj piše. Zbog toga što bi u današnjem liberalno-sekularnom društvu trebalo da vas je veća sram ako pišete o hrišćanstvu, nego o budizmu, okultizmu, ezoteriji, New Age-u ili mudrostima najnovijih zapadnjačkih psiho-self gurua.

Ovo je priča o onoj Gori preobraženja na koju svako od nas mora da se popne da bi video dalje i bolje.

Za dvadeset i kusur godina koliko piše i objavljuje, knjige Ljiljane Habjanović su prodane u ukupnom tiražu od milion primeraka. To je čini možda i najuspešnijim živim domaćim piscem. Veoma brzo po objavljivanju, status bestselera je stekao i njen novi roman Gora preobraženja.

Po stilu, njene romane bismo mogli svrstati u nešto što Amerikanci zovu Christian fiction – žanr koji ovde ne postoji, ili koji bar domaća književna kritika ne priznaje da postoji. U onom ogromnom delu protestantske Amerike koja drži do svog hrišćanskog nasleđa, ovaj žanr ima milionske poklonike, specijalizovane knjižare i nagrade, svoje izdavače i sajtove. Koliba Vilijama P. Janga, koja je pre nekoliko godina žarila i palila domaćim bestseler listama, takođe je pripadnik ovog žanra. A šta o tom žanru misli ona čitalačka Srbija, govori i broj prodatih knjiga Ljiljane Habjanović.

Gora preobraženjaOvo bi ipak trebala biti recenzija njenog novog romana, pa da se ne udaljavam toliko od teme. Gora preobraženja je uslovno rečeno roman o Svetom Savi. Romansirana biografija ovog najvećeg srpskog svetitelja. Kažem uslovno, jer kada pišete o Svetom Savi, pišete o jednoj od najznačajnijih ličnosti domaće istorije, pa se automatski dodirujete i mnogobrojnih događaja i ličnosti iz te istorije. To je roman o tome kako su Nemanjići stvarali srednjovekovnu srpsku državu.

Veliki je broj likova i protagonista koji prolaze kroz ovaj roman. Istina, ovo u mnogome ometa praćenje radnje. Svako poglavlje nam neki drugi lik, u prvom licu, pripoveda neku epizodu koja ima veze sa životom Svetog Save. Savin otac, majka, braća, sestre, mnogobrojni dvorjani, prijatelji, monasi, Božji anđeli čak, kao i naravno sam Sveti Sava – sve su to likovi koji govore kroz ovu knjigu. Kroz njih mi pratimo glavnog junaka od samog njegovog rođenja, od vremena kada je kao mladi princ Rastko Nemanjić odbio svu svetovnu slavu i moć, pa do bekstva u manastirske ćelije, zamonašenja, isposničkih podvizništava, putovanja po Svetoj zemlji, zidanja Hilandara, mirenja zavađene braće i stvaranja srpske srednjovekovne crkve i pismenosti.

Priča se ne završava sa Savinom smrću, već preko kosovskog boja, spaljivanja njegovih moštiju od strane Turaka, pa sve do sadašnjih dana u kojima nam sama autorka objašnjava kako je došla na ideju da piše ovu knjigu – mi pratimo rođenje i stvaranje mita o Svetom Savi. Pratimo čitavu jednu epohu srpskog naroda i sve njegove usude.

Naravno, ovo nije samo romansirana biografija jednog čoveka, niti istorijski roman o nastanku prve srpske države. Habjanovićka možda jeste žrtva sopstvene spisateljske pretencioznosti u ovom romanu.  Ne dostiže ona tu ni narativno ni koncepcijski domete jedne Petkane. Ovo je pre svega duhovno štivo. I kao takvo može imati najveće koristi za nas kao čitaoce. Gora preobraženja je mesto kod Jerusalima gde je Hrist, nakon vaskrsenja, a pre vaznesenja, doživeo da se Njegovo smrtno ljudsko telo potpuno preobrazi u božanski lik.

Za dvadeset i kusur godina koliko piše i objavljuje, knjige Ljiljane Habjanović su prodane u ukupnom tiražu od milion primeraka. To je čini možda i najuspešnijim živim domaćim piscem.

Uzbudljiva priča o životu Svetog Save i o njegovom duhovnom putu na kojem je bezrezervno sledio Spasitelja i Gospoda Isusa Hrista, simbolična je priča i o svakom od nas. O potrebi da se stalno menjamo, duhovno nadograđujemo. O usponu i trijumfu vere. O onoj Gori preobraženja na koju svako od nas mora da se popne da bi video dalje i bolje. Da bi video lik Božijeg Sina u sebi.

[yasr_overall_rating size=”medium”]

Sledeća dobra knjiga ocena

Gora preobraženja

Ljiljana Habjanović Đurović

Izdavač: Globosino Aleksandrija

Beograd, 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *