DALEKO OD MANAUSA – Fransisko Žoze Vijegas / Živeti i umreti na portugalski način


Navikli smo da nam detektivi i dobre kriminalističke priče dolaze iz Amerike, ili iz Skandinavije, kao u poslednje vreme. Tako da će za sve ljubitelje žanra biti pravo osveženje da vide novi ambijent – Portugal. Već na prvi pogled, sve uvezi ove knjige deluje egzotično i primamljivo. Ko je odrastao tokom osamdesetih, već i samo pominjanje Manausa u naslovu, podsetiće ga na Mister Noa – strip junaka mnogih naših detinjstava i mladosti. Čitati Daleko od Manausa je kao da slušate čuveni fado. Ako to ne uradite, kao da nikada niste upoznali Portugal i onu njihovu čuvenu melanholiju (saudade).

Visoki dometi Vijegasove proze vide se upravo u toj sposobnosti da kroz svoje likove i njihove lične životne priče, ispriča univerzalnu priču o čitavoj jednoj epohi.

Žaime Ramos je sredovečni policijski istražitelj, koji se susreće sa jednim neobičnim slučajem. Alvaro Severijano Furtado je pronađen mrtav u jednom iznajmljenom stanu u Portu. Žrtva ubistva je imala pasoš išaran pečatima, ogromne svote novca na raznim bankovnim računima. Sve ostalo uvezi Furtada obavijeno je velom misterije. Niko ne zna njegovu prošlost, ko je on, odakle je i čime se bavio. Za istražiteljski tim detektiva Ramosa postaje pravi izazov saznati bilo šta uvezi ovog čoveka. Misteriju zakuvava moćni advokat Portokarero koji se pojavljuje sa čudnim pravnim zahtevom koji je imao pokojni Furtado.

U isto vreme, u Sao Paulu u Brazilu pojavljuje se čovek koji se predstavlja imenom pokojnog Furtada, i koji iz jedne banke pokušava da podigne veliku svotu novcu. Sumnja jedne bankarske službenice pokrenuće čitav lanac događaja, tako da će dobar deo paralelne priče ovog romana da se odvija u Brazilu.

Daleko od ManausaZa sve ljubitelje dobrih krimi zapleta, biće zanimljivo da vide majstorstvo sa kojim detektiv Žaime Ramos polako počinje da otpetljava klupko misterije. I to bukvalno ni iz čega. Od sitnih i naizgled beznačajnih tragova on polako počinje da slaže kockice. Da gradi neverovatnu priču o prošlosti Severijana Furtada. Da se dotiče i sopstvene prošlosti, kada je u mladosti, kao pripadnik portugalske armije služio u bivšoj koloniji Gvineji Bisao. Rat za nezavisnost od Portugala koji su tokom sedamdesetih godina vodile Angola, Gvineja Bisao i Mozambik, zauzeće značajno mesto u Žaimeovoj istrazi. A dokučiti ulogu koju je Furtado imao u tim ratovima, postaće jedan od glavnih pravaca za rešavanje čitave misterije njegovog ubistva.

To je momenat kada Daleko od Manausa prerasta u nešto mnogo šire i dublje od običnog krimića. Fransisko Žoze Vijegas je veoma poznat i nagrađivan pisac u Portugalu. Jedno vreme je čak bio i ministar kulture. Daleko od Manausa nije samo priča o Portugalu ili priča koja se dešava u Portugalu.  To je priča o portugalskom svetu u koji su uključene sve zemlje portugalskog govornog područja kao što su Brazil ili bivše portugalske kolonije u Africi. Visoki dometi Vijegasove proze vide se upravo u toj sposobnosti da kroz svoje likove i njihove lične životne priče, ispriča univerzalnu priču o čitavoj jednoj epohi. O usponu i padu portugalske kolonijalne imperije.

Najveći dezert ostavljen nam je za sam kraj. Za poslednji čin Ramosove istrage, koji će ga odvesti u srce amazonske džungle. U Manaus, grad Mister Noa. Ovde će slučaj ubistva Severijana Furtada da dobije svoj neočekivani obrt. Ili možda neće. Sve zavisi iz kojeg ugla posmatrate. Neki će smatrati da odgovori detektiva Žaime Ramosa nisu pravi. Da on ni nema nikakve odgovore.

Čitati Daleko od Manausa je kao da slušate čuveni fado. Ako to ne uradite, kao da nikada niste upoznali Portugal i onu njihovu čuvenu melanholiju (saudade).

I u tome je čar Vijegasove knjige. Što ona donosi više pitanja nego odgovora. Ali, zar nije tako i u stvarnom životu? Zato će nam Vijegasovo portretisanje portugalske duše biti toliko blisko. Bez problema ćemo se moći identifikovati sa njegovim setnim likovima, sa melanholijom i samoćom koja ih razdire. Sa saudadeom.

[yasr_overall_rating size=”medium”]

Sledeća dobra knjiga ocena

Daleko od Manausa

Fransisko Žoze Vijegas

Izdavač: Dereta

Beograd 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *