Šta se čita u svetu? / Američke i britanske bestseler liste


Zemlje engleskog govornog područja imaju najveće tržište knjiga na svetu. Većina toga što se i kod nas prevede dolazi upravo odatle. Zato će Sledeća dobra knjiga za vas da istraži šta je to što je trenutno aktuelno i čitano u ovom delu sveta. Potrudićemo se da ovaj članak preraste u pravi serijal. Da vas i ubuduće redovno izveštavamo o novitetima sa američkih i britanskih Book Best Seller lista. Domaći izdavači takođe prate ove trendove. Očekujte da mnoge od knjiga koje vam ovde predstavimo, budu u skorijoj budućnosti prevedene i objavljene i kod nas.

Me Before You, Jojo Moyes

Šta se čita u svetuIako je prvi put objavljena u Velikoj Britaniji još 2012. godine, iako je već odavno sišla sa top best seler lista u domovini, roman ove britanske autorke je već mesecima najprodavanija knjiga u Americi. A još više ćete se iznenaditi kada čujete da je ova knjiga prevedena i objavljena i kod nas. I to iste godine kad je izašao i britanski original (Dok nisam srela tebe, Džodžo Mojes, Vulkan izdavaštvo, 2012.)

Me Before You je već više od 100 nedelja na top listama najčitanijih knjiga u Americi, sa više od 5 miliona prodatih primeraka. A gotovo čitav februar i dosadašnji deo marta, ova knjiga se šeta između prva tri mesta i New York Times i USA Today best seler liste. S obzirom da je ova knjiga, da tako kažemo, već odavno zaboravljena kod nas, ovo je jedan od onih primera (koji je inače sve češći u poslednje vreme) kada se ukusi zapadne i domaće čitalačke publike ne poklapaju baš najbolje. Kada ono što je popularno tamo, ne mora nužno da zaživi i ovde.

Me Before You je ljubavna priča smeštena u jedno malo englesko selo, gde lokalna žena pomaže jednom 35-godišnjem kvadriplegičaru. Wil Traynor se našao u invalidskim kolicima posle jedne saobraćajne nesreće.

Šta se čita u svetu
Jojo Moyes
Photo by Phyllis Christopher/ New York Times

To je čovek koji je nekada živeo punim plućima, imao dobar posao, bavio se ektremnim sportovima i putovao svetom, da bi se u malom selu, nakon nesreće, našao sa jasnim ciljem: da okonča svoj besmisleni novi život invalida. Louisa Clark, sa druge strane, ne poznaje mnogo svet van granica svog sela, pred gubitkom je posla, ima nesrećnu vezu. Poznanstvo sa Traynorom pokazaće joj nove horizonte života,razviti jednu ljubav za koju niko nije verovao da je moguća.

Jojo Moyes ima 47 godina, sa mužem i troje dece živi na farmi u Eseksu. Nekada se bavila novinarstvom, skupljajući neobične i čudne priče. Kako sama kaže, inspiraciju za roman Me Before You, pružila joj je istinita priča o jednom ragbisti, za koga je na radiju čula da je nakon povrede i završetka u invalidskim kolicima, zatražio od svojih roditelja da mu omoguće odlazak u jednu organizaciju koja omogućava i olakšava izvršenje samoubistava.

When Breath Becomes Air, Paul Kalanithi

Šta se čita u svetuU dobi od 36 godina, doktoru Paulu Kalanithiju je dijagnostikovan rak pluća. Bolest je već zašla u kasnu 4 fazu kada ne postoje izgledi za preživljavanjem. On je lekar koji specijalizira neurohirurgiju. Operisao je mnoge tumore, njegovo oko je istrenirano da na CT skeneru prepozna svaku vrstu raka. Ova autobiografska knjiga Dr. Kalanithija počinje potresnim opisom trenutka kada se on prvi put suočio sa CT snimkom svojih obolelih pluća. Lekar koji je u svojoj karijeri gledao bezbrojne CT snimke tuđih tumora, sada se suočava sa snimkom koji prikazuje rak kako u poodmakloj fazi proždire njegovo sopstveno telo.

When Breath Becomes Air je objavljena u januaru 2016. godine. Poslednjih 8 nedelja ova knjiga zauzima prvo mesto na New York Times bestseler listi publicistike. Nažalost, ova knjiga je objavljena posthumno, jer je Paul Kalanithi izgubio bitku sa teškom bolešću u martu prošle godine.

Nama je ostala When Breath Becomes Air – neverovatno svedočanstvo o životu i smrti, o snazi i istrajnosti ljudskog duha. Jednog dana je bio lekar koji je lečio umiruće, a već sledećeg trenutka je postao pacijent koji se i sam suočio sa smrću. Karijera, predivna žena koja mu je tek počela rađati decu, svi planovi za budućnost, sve je najednom isparilo. Ostala su pitanja o smislu postojanja, o životu, smrti, Bogu…

Šta se čita u svetu
Paul Kalanithi
Photo by paulkalanithi.com

O tome šta daje svim živim organizmima iskru života, a šta im je oduzima. Ova fantastična knjiga će vas naterati da se i sami zapitate šta život čini vrednim življenja ispred proždirućeg lica smrti.

When Breath Becomes Air je definitivno favorit Sledeće dobre knjige. I ako se domaći izdavači ne potrude da je uskoro prevedu, mi ćemo se i sami postarati da je nabavimo i čitamo u engleskom originalu.

The Taming of the Queen, Phillippa Gregory

Šta se čita u svetuPhillipa Gregory je dobro znana i domaćoj publici, jer je Laguna objavila čak 9 njenih romana u poslednjih nekoliko godina. Akademski obrazovana istoričarka, koja se proslavila pišući istorijske romane iz perioda Tjudora i 18. veka. The Taming of the Queen je njen najnoviji roman, koji je od početka 2016. na vrhu svih britanskih bestseler lista.

I u ovoj knjizi Phillipa Gregory se vraća svojoj omiljenoj eri Tjudora. I to priči o jedinoj ženi Henrija VIII o kojoj još nije napisala roman – o Kateryn Parr, šestoj i poslednjoj ženi ovog kontraverznog engleskog vladara. Jedinoj koja je uspela da preživi svoj brak i na nadživi svog muža. U ovom odličnom istorijskom trileru autorka nas ponovo suočava sa neverovatnim svetom intriga tjudorskog dvora. Priča o Kateryn Parr je priča o žestokoj borbi za preživljavanje jedne žene u svetu nemilosrdnih muškaraca. O tome sa kakvim se sve strahovima ona suočavala dok je živela sa masovnim ubicom, koji je naredio pogubljenje svih svojih prethodnih supruga.

Ako već volite Phillipu Gregory, ni The Taming od the Queen vas neće razočarati. Još jedan biser tkzv. gotičke književnosti.

Quieting Your Heart: 6-Month Bible Study Journal, Darlene Shacht

Šta se čita u svetuOvo je trenutno treća najprodavanija knjiga na Amazonu. Naravno, za područje Amerike i kada je američki ogranak Amazona u pitanju. Pritom, niti je roman, niti je publicistika, već kao što možete videti iz naslova – vodič za proučavanje Biblije.

Šta će onda ta knjiga na našoj listi? Pa, mi ovde izveštavamo o tome šta je najčitanije i najpopularnije u anglosaksonskom svetu. A ovo je trenutno jedna od najprodavanijih knjiga u Americi. Darlene Shacht je poznati autor unutar Christian Fiction, žanra koji ima ogromnu publiku u Americi. Ova duhovna spisateljica je već i ranije, sa nekim svojim knjigama, stolavala i na New York Times bestseler listi. Prikazujući ovu knjigu, prikazaćemo vam onu ogromnu hrišćansku, protestantsku Ameriku, koju nemate prilike da viđate u holivudskim blokbasterima, i koja je ovde prilično nepoznata.

Quieting Your Heart: 6-Month Bible Study Journal je svojevrsna vežbanka, kreirana u dnevničkom stilu. Sem biblijskih stihova, komentara i specifičnog stila kroz koj nas autorka vodi u proučavanju Biblije, ova knjiga ima puno praznog prostora i tabela u koje čitaoci sami unose svoja zapažanja vezana za lekcije kroz koje prolaze. Vodič za duhovni rast. Vodič koji nam pruža osnovne informacije i pomaže nam da upoznamo knjigu koja je vekovima inspiracija milionima hrišćanskih vernika, knjigu koja je najveći bestseler svih vremena – Božju Reč, Bibliju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *