MOJA BORBA (Prvi tom) – Karl Uve Knausgor / Autobiografija koja je postala globalni kulturni fenomen

(Naslovna fotografija: Karl Uve Knausgor, Photo By Anders Grønneberg / Dagbladet)

Verovatno ste čuli za ovu knjigu i ovog pisca. Knausgor je postigao veliki uspeh u Skandinaviji, a u međuvremenu je postao i globalni kulturni fenomen. Domaći mediji i domaći kritičari su ga takođe naveliko ishvalili. Ako ga dosad niste pročitali, to je sigurno zato što knjiga ima 450 stranica, i prva je u nizu serijala Moja borba, koji je inače šestotoman, i koji ukupno broji 3.500 stranica. Malo li je? Knjiga se i zove pomalo nesretno, čak se i norveški original Min Kamp, izgovara slično kao zlosrećni nemački prethodnik. A usput mu i kritika peva hvalospeve, tako da to mora da je neki smarač, čija je nerazumljiva knjiga namenjena samo visokoparnim elitističkim književnim krugovima.

Sledeća dobra knjiga će se potruditi da vam obrazloži zašto bi Moja borba trebala biti sledeća knjiga koju obavezno morate pročitati.

Knausgor je studirao književnost i istoriju umetnosti, bavio se i izdavaštvom, ima pomalo buntovan i hipi izgled – što možete videti iz priložene fotagrafije. Moja borba je autobiografski roman u kojem on opisuje svoj život od najranijeg detinjstva, pa do sadašnjih dana. Ali, koga bi to trebalo da interesuje? Osim najuže autorove familije, koja ga je odreda tužila nakon objavljivanja poverljivih i ličnih informacija u knjizi.

Poslušajte početak knjige:

Srcu je život jednostavan: kuca koliko može. Onda stane.

moja-borbaMože li jednostavnije, a bolje? Može li kraće, a mudrije? I tako kroz čitavu knjigu. Bilo da piše o procesu koji se odvija u ljudskom organizmu nakon smrti, a sa čime počinje knjiga, ili da piše o detinjstvu provedenom u nenaseljenoj i hladnoj norveškoj zabiti, ili da na bezbrojnim stranicama analizira Munkovo slikarstvo – Knausgorove rečenice su uvek veličanstvene i opčaravajuće. On je u stanju da na prustovski način prodre do najsitnijih detalja, da svom čitaocu da oči, uši i ruke, kojima može da se vidi, čuje i oseti sve o čemu on piše. Knjiga nema nikakvih prelaza, poglavlja niti celina. Podeljena je samo na dva dela, pa ipak, kao reka, savršeno teče od izvora pa do ušća.

Iako naizgled piše o svemu i svačemu, mešajući autobiografske impresije i svoja intelektualna promišljanja o umetnosti i životu, kako knjiga odmiče, tako se njegov odnos sa ocem nameće kao kičma čitavog tog prvog dela Moje borbe. Taj odnos bio je mučan od samog početka i Knausgor otvoreno piše o njemu i iznosi sav porodični prljavi veš. Još kao tinejdžer, on je oca doživljavao kao velikog tiranina prepunog nerazumevanja prema njegovim mladalačkim strastima. Kao čudovište koje je pokušavalo da mu nametne svoja rigidna i kruta protestanska načela, od kojih se na kraju i sam odmetnuo u tešku samodestrukciju i hronični alkoholizam, što je na kraju kumovalo i konačnim raspadom čitave porodice i smrću oca. Sa tom smrću Knausgor se sreće u svojim tridesetim godinama života, kada je već prekinuo sve odnose sa ocem, a sa čime kreće i jedna prava autorova emocinalna katarza koja će nas odvesti u uzbudljivu završnicu knjige.

Knausgor je čarobnjak pisane reči. Ono što on piše je esencija književnosti, literatura u svom najsavršenijem obliku.

Na kraju shvatamo da je Knausgorova lična priča, priča svih nas. Njegova disfunkcionalna porodica je, u manjoj ili većoj meri, slika svačije porodice. Spolja uglađena fasada, a iznutra kukavna ruševina. Moja borba se ne bavi moralisanjem, ali indirektno upozorava da nema većeg pakla na zemlji od loših međuljudskih odnosa koje ćemo izgraditi sa bližnjima.

Knausgor je čarobnjak pisane reči. Ono što on piše je esencija književnosti, literatura u svom najsavršenijem obliku.

Mi pomalo kasnimo, jer dok pišemo ovu recenziju za prvi tom, Booka je već objavila i drugi tom Moje borbe, koji se početkom marta 2016. našao u knjižarama. I onda, kako su najavili, sukcesivno, jednom godišnje svaki novi tom. Ništa, uživaćemo u prvom, nabaviti drugi tom i čekati sa nestrpljenjem svakog novog Knausgora.

[yasr_overall_rating size=”medium”]

Sledeća dobra knjiga ocena

Moja borba (prvi tom)

Karl Uve Knausgor

Izdavač: Booka

Beograd, 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *