DRVO ŽIVOTA – Kristina Kovač / Ljubav i smrt kao najveće misterije pod kapom nebeskom

Kada pišete ljubavni roman, postoje dve velike zamke u koje vrlo lako možete upasti: patetika i vulgarizam. Granica je tanka i vrlo lako se prelazi. Mnogi pisci koji obrađuju ljubav muškarca i žene, balansiraju između vulgarnog hardkora sa jedne strane, ili patetike vikend-ljubića, kao druge krajnosti. Kristina Kovač je u svom prvencu Drvo života uspešno izbegla da pređe bilo koju od tih granica. Do sada ste je znali kao pevačicu, kompozitorku, tekstopisca, pripadnika čuvene muzičke familije Kovač, ali ono što niste znali – napisala je fenomenalan roman.

Ako zaista želite da znate šta je pravi ljubavni roman, morate pročitati Drvo života.

Roman ima vrlo jednostavnu postavku priče. Kompozitorka Katarina Molnar u svojim tridesetim godinama se iznenada suočava sa rođenjem dugoočekivane ćerke, kao i sa činjenicom da je njen brak sa Borisom, čovekom sa kojim je dobila dete, na samom izdisaju. To je jedan od onih brakova u kojima se kraj nazire već na početku. Ljubavna priča u koju su partneri ušli više po nekoj navici, zato što su dugo u vezi, a ne zato što se uistinu vole. Jedan od onih brakova u kojima i dete stigne nekako neplanski, i u najgori čas. Usred tog pakla raspadajućeg braka sa jedne strane, i beskrajne oduševljenosti ćerkicom Tarom sa druge, pojavljuje se i treća strana da začini priču. Damjan Vidak je Katarinin poznanik iz rane mladosti, kojeg ona, posle dugo godina, iznenada sreće pod neočekivano dramatičnim okolnostima. Ljubavna priča može da počne.

Ovaj samo naizgled stereotipan kostur priče, Kristina Kovač ruši već na startu svojim briljantnim pisanjem. Ritam i poetičnost njenih rečenica opčinjavaju jednako kao i magija sa kojom prodire u suštinu dubokih stvari o kojima piše. A piše o ljubavi i smrti – najvećim misterijama pod kapom nebeskom.

drvo-zivotaLjubav između Katarine i Damjana počinje, onako, pomalo bojažljivo, kratkim fejsbuk četovima, kako to već biva i u stvarnosti. Pritom, Damjanu je dijagnostikovan rak limfnih žlezda. Dok se i bukvalno bori sa smrću na intenzivnoj nezi, laptop i poruke koje razmenjuje sa Katarinom, postaju njegov glavni izvor inspiracije. To je ona faza kad kroz, totalno iskrene poruke, otkrijete da je neko vaša srodna duša i pre nego što ga fizički upoznate.

Fascinanantan je način na koji je Kovačeva opisala borbu tog čoveka sa opakom bolešću. Vedar duh, pozitivan stav o životu, i naravno, ljubav, koji su ga na kraju doveli u poziciju da pobedi i samu smrt. To je i momenat kulminacije romana kada zabranjena ljubav između njih dvoje eksplodira pod nezaustavljivim naletom emocija i strasti. Ovaj prasak ljubavi koji je počeo u Beogradu, odvešće nas na sam obod arktičkog kruga, gde polarne noći traju mesecima, i gde ćemo se susresti sa vrhuncem neočekivanog kraja. Jedina mana ovog romana mogla bi se pronaći u pomalo zbrzanom kraju. Autorka nas je polako uvlačila u priču, strpljivo gradeći radnju i karakterizaciju likova, da bi onda na pomalo neprirodan način sasekla sve to jednim neočekivano brzim krajem.

Ali, naravno, da ne rušimo čitalački znatiželju , otkrivajući previše.

Drvo života ne pripoveda samo o ljubavi između muškarca i žene. To je priča koja na višeslojan način obrađuje i druga dva bitna segmenta ljubavi – ljubav prema rodtelju i ljubav prema detetu. Paralelno sa mukama u braku i sve veće vezanosti za ljubavnika Damjana, teče i ona priča u kojoj nas, kroz flešbekove, junakinja Katarina Molnar upoznaje sa davno prošlim momentima koje je doživela sa svojom majkom. Naročito je stavljen naglasak na poslednje godine majčinog života. Treba li uopšte naglašavati kako je Kristina Kovač na maestralan način opisala i odlazak sa ovog sveta majke svoje glane junakinje. Način na koji će i vama nostalgija i seta pokuljati u grudima, ako i vaši roditelji nisu među živima.

Ritam i poetičnost njenih rečenica opčinjavaju jednako kao i magija sa kojom prodire u suštinu dubokih stvari o kojima piše. A piše o ljubavi i smrti – najvećim misterijama pod kapom nebeskom.

I naravno, tu je na kraju i treća grana ljubavi ovog romana. Ljubav glavne junakinje i njene ćerke. Osećaji koje nam Katarina opisuje u prvom licu, još od momenta dok je Tara bila u njenom stomaku, pa do radosti koju doživljavate u prvim godinama života svog deteta – nešto je što će moći osetiti i oni čitaoci koji nisu roditelji.

Ako zaista želite da znate šta je pravi ljubavni roman, morate pročitati Drvo života.

[yasr_overall_rating size=”medium”]

Sledeća dobra knjiga ocena

Drvo života

Kristina Kovač

Izdavač: Laguna

Beograd, 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *