UTVARA – Ju Nesbe / Zločin na skandinavski način

Ju Nesbea ne treba posebno predstavljati domaćoj publici. Jedan od najpopularnijih savremenih evropskih pisaca kriminalističkog žanra. Norvežanin koji je u samom vrhu fenomena kojeg danas nazivamo skandinavski krimići, a koji već godinama, poput cunamija, zapljuskuje i zadivljuje čitav svet. Utvara je čak deseti kod nas preveden Nesbeov roman. Kada je u pitanju serijal o čuvenom inspektoru Hariju Huleu, kojem pripada i Utvara, na autora ovog bloga su nekako najdublji utisak ostavili Oklopno srce (roman na bezmalo 700 strana!), kao i Sneško, po kojem je Martin Skorseze najavio snimanje svog sledećeg filma.

Za sve ljubitelje krimića i trilera, Utvara, kao i uopšte ceo Nesbeov opus o inspektoru Hariju Huleu, nezabilazno su štivo.

Taman kada smo možda pomislili da saga o Hariju Huleu postaje predugačka, da Nesbe mora da se istroši i da ne može uvek da ponovi upečatljivost sa kojom nas je vodio kroz uzbudljivi svet ovog severnjačkog Prljavog Harija – pojavila se Utvara da nas demantuje. I nekako, ovaj roman zaokružuje čitavu celinu. Ovde Nesbeov svet kriminala postaje najjezovitiji, najmračniji. Ovde nam je inspektor Hari Hule predstavljen u do sada najličnijem tonu.

utvara_vNa početku romana, Harija Hulea zatičemo u Hongkongu. U pokušaju da iza sebe konačno ostavi sve duhove prošlosti i karijeru u policiji. Bio je siguran da ga više ništa neće moći vratiti starom životu. Ali, tada iz domovine stiže vest da se desilo ubistvo za koje je osumnjičen neko njemu veoma blizak i drag. Uhapšen je Oleg, dečak koji je odrastao uz Harija, sin Rakel Faulke, jedine žene koja je imala posebno mesto u Harijevom srcu. On je oduvek bio prava očinska figura Rakelinom sinu Olegu. Ne verujući u Olegovu krivicu, Hari se vraća u Norvešku da sprovede svoju sopstvenu istragu.

Ju Nesbe nas polagano uvlači u zaplet, a onda nas strmoglavjuje u provalije najneočekivanijih otkrića. I kao i u prethodnim romanima iz serijala o inspektoru Hariju Huleu, tako i u Utvari, priča o jednom običnom zločinu se pretvara u nešto mnogo veće i dublje. Indicije koje će ispočetka ukazivati na tipično narkomansko ubistvo, kako ih Hari bude rasplitao, počeće da poprimaju sasvim neočekivane razmere. A novi tragovi koji se pojave ukazivaće ka vrhu, ka nedodirljivim, moćnim i maglovitim ekonomsko-političkim krugovima.

Za sve ljubitelje krimića i trilera, Utvara, kao i uopšte ceo Nesbeov opus o inspektoru Hariju Huleu, nezabilazno su štivo. Njegovi detektivski zapleti su inteligentni i uzbudljivi. Drže pažnju čitaoca i ne nude rasplet do poslednje stranice. Likovi su višeslojni, a zločini pred očima čitaoca protiču dinamikom filmske trake.

Najveća draž Nesbeove proze ipak ne leži niti u uzbudljivom zapletu, niti u kriminalnom miljeu, već u originalnosti sa kojom nam autor dočarava svoj izmaštani svet. Hladne i snegom ovejane ulice Osla atmosferično se sjajno slažu sa socrealističnim prikazima likova i njihovih mračnih osobina. I kao što jednom reče Agata Kristi da zločin nije početak nego kraj svega, i da za nju krimi roman predstavlja antologijsku borbu između Dobra i Zla, tako i zločin nije sam sebi cilj u delima Ju Nesbea. Zločin je za Nesbea svojevrsna metafora društva, a unutrašnje borbe koje Hari Hule vodi, kao i preispitivanje svog očinskog odnosa prema Olegu, koji su majstorski opisani u Utvari – najbolji su primeri te borbe između dobra i zla koja se vodi i u srcima svakog od nas.

Najveća draž Nesbeove proze ipak ne leži niti u uzbudljivom zapletu, niti u kriminalnom miljeu, već u originalnosti sa kojom nam autor dočarava svoj izmaštani svet.

Kod inspektora Harija Hulea ništa nije crno-belo. Njegova borba sa zavisnošću od alkoholizma, njegova patološka strast ka pušenju. On je svojevrstan anti-junak koji ni po čemu nije savršen. Ali njegova čvrsta rešenost da, i pored nesavršenosti sveta i sopstvenih mnogobrojnih poroka, istrajno sledi principe pravde, nešto su sa čime se sigurno najviše identifikuju milioni njegovih čitalačkih poklonika širom sveta.

Četvorka samo zbog toga što Utvara nije na tako savršenom nivou kao već pominjani Nesbeovi biseri Sneško i Oklopno srce.

[yasr_overall_rating size=”medium”]

Sledeća dobra knjiga ocena

Utvara

Ju Nesbe

Izdavač: Laguna

Beograd, 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *